Терористи организације „Исламска држава“ су бомбардовали три древне колонаде у граду Палмира на северо-истоку Сирије, преноси агенција „Русија данас“ позивајући се на извор из Ливана „Ан-Нахар“. Туско издање Daily Sabah саопштава да су пре експлозије терористи везали ухапшене људе за колонаде.

CNxfco_WEAAkdMB

„Терористи ИД су везали за колонаде тројицу људи, који су били ухапшени у Палмири па их дигли у ваздух“,- пише часопис. Текст саопштења сиријског центра мониторинга о људским правима. Медији не саопштавају којој епохи припадају споменици и какви су разлози бруталног уништења.

Ово није први древни споменик који је био уништен од стране терориста. У октобру екстремисти „Исламске државе“ су разрушили у Палмиру антикветни свод који је стар више од 2 хиљаде година. У септембру су срушили три погребне куле. Пре тога на територији Сирије ИД је срушила два древна храма и друге историјске и културне споменике. „Исламска држава“ контролише Палмиру од средине 2015 године. Сиријска војска је успела евакуисати већину цивила и спасти вредне артефакте централног музеја. Рушевине Палмире је један од шест објеката Светске баштине Унеско-а у Сирији. Према мишљењу директора организације Ирине Боковој, терористи раде на Блиском Истоку „културно чишћење“ јер сматрају да су древне зграде у супоротности са законима ислама.

Тагови: ; ;