Премијер Црне Горе Мило Ђукановић није био у стању да реши политичку кризу у земљи. Одлучио се на очајнички корак, шаљући сигнал за помоћ НАТО-у и окривио за оно што се дешава , управо Русију.

Chernogoria__1166355

Ђукановић сматра да je оптимални варијант представити Русију као дестабилизирајући фактор, како би добио подршку за своје настојање да се поврати ред у земљи уз учешће Запада, док овакве акције постају строжије због сузбијања популарних протеста.

 

«„Нема сумње да Русија наставља да заузима активну улогу у организацији протеста против власти у Подгорици“, рекао је Ђукановић и додао да су доказ томе три недавне изјаве руског шефа дипломатије Сергеја Лаврова везане за улазак Црне Горе у Нато.

 

„Више је него довољно чињеница које указју на то да су организатори протеста у Црној Гори, на жалост, имали јаку подршку изван Црне Горе, а циљ је да се заустави улазак Црне Горе у НАТО“, рекао је Ђукановић.

 

Када је реч о изјавама руског министра иностраних послова, Ђукановић је навео да се прва тицала његовог одласка за Вашингтон, друга је уследила одмах након првих антивладиних протеста у Подгорици, док је трећа стигла претходне суботе када је Лавров упозорио да улазак Црне Горе у НАТО може постати проблематичан из угла стабилности демократског развитка Црне Горе.

 

(Спутњик) Талас протеста могао и да се не догоди, посебно јер се његовом основом не јавља сукоб око убрзаног приступања чланицама земаља НАТО ка коме Ђукановић води своју земљу. Незадовољство курсом владе због њене немогућности да реши хитне социјалне проблеме 680,000тх становништва, сиромаштво, незапосленост и економска криза — то су питања која су Ђукановићу поставњали демонстранти. Али да би се решили унутрашњи проблеми на озбиљан начин,човек остаје увек сам у тој борби. Сасвим је друга ствар имати спољашњег непријатеља, било да су то «српски националисти» или «непријатељи демократије и европске избора.» Не остаје без пажње и чињеница да се Ђукановић жалио на «споњне факторе» разлога домаћих протеста не домаћим новинарима,већ хрватској телевизији. Са овим приступом, тешко је чути захтеве демонстраната за оставку садашњег кабинета и формирање владте националног јединства. Није изненађујуће ни то што је ултиматум влади,који је истекао у минувшу суботу, остао без медијског покрића. Као резултат тога, протестна акција коју је покренула коалиција опозиционих партија, «Демократски фронт», претворила се у покушај демонстраната спонтаног проваљивања у зграду парламента. Полиција је добила наредбу да растера окупљене сузавцем, док је премијер добио прилику да назове опозициони покрет «покушајем држадног преврата» и оптужио Русију да је иза ових протеста. Препоручује се: Притвортни опозиционери у Црној Гори пуштени на слободу.

 

Међутим, позивајући се на изјаву руског Министарства спољних послова, Ђукановић је оптужио Москву за шта у документу ни помена није било. Звуче оптужбе на рачун Русије које је могуће «прилепити» било којој држави од које се жели направити непријатељ. Према речима премијера Црне Горе, руско Министарство иностраних послова «, издало је саопштење у којем се истиче да пут Црне Горе у НАТО може бити проблематичан у смислу стабилности и демократског развоја.» То је свима требало да буде сигнал да Русија «угрожава стабилност европске државе» и «жели да га «одкотрља» са демократског пута развоја.» Ево како у стварности саопштење руског Министарства иностраних послова: «Ми смо више пута нагласили да су интереси Русије стабилног и успешно развијена Црна Гора. Истовремено, немогуће не видети да, супротно тврдњама да које црногорско руководство добија од западних земаља, укључивање ове земље у процес евроатлантских интеграција не доводи до консолидације и просперитета. Напротив — постоји политичка и идеолошка поларизација друштва, погоршање социјално-економских проблема. Стиче се утисак да убрзана промоција Црне Горе у НАТО истовремено подразумева потискивање алтернативних приступа. » Као што се види, теза о стабилности црногорске државности је потпуно искривљена, уопште се не говори о недемократичности избора већ се само констатује чињеница да поларизација односа у друштву и раст економских проблема могу бити у вези са исфорсирфнимм укључивањем Црне Горе у НАТО. Новинари и извештачи уважених западних медија олако прелазе преко изразито анти’натовских демонстрација,готово их и не помињући.,док су бар две опозиционе странке чланови «Демократског фронта» за приступ земље у НАТО. Препоручује се: У главном граду Црне Горе, након протеста опозиције у притвору два замјеника.

 

«Један од демонстраната је држао транспарент » Никада у НАТО «, а други су говорили да се не ради о избору између » НАТО и Русије, већ о елементарном сиромаштву «- аутор пише у Гардијану. «Ђукановић је опљачкао нас, ми не радимо, а привреда је пропала» — наводи речи новинара демонстраната. Аутор чланка Нев Иорк Тимес додаје — «демонстранти носе транспаренте на којима се могло прочитати» За војну неутралност Црне Горе «. Један од њих је рекао, — «Ми смо против НАТО-а, али већина нас смо само гладни» . Јасно је да брзи улазак или не улазак Црне Горе у НАТО не решава социјалне и економске проблеме, што су демонстранти и покушли да саопште . председнику. Што дуже Ђукановић покуша то да сакрије иза екрана у потрази за спољним непријатељем, мање је вероватно да ће бити у стању да настави своју политичку каријеру у руководству Црне Горе после следећих парламентарних избора, чак и ако су они у супротности са захтевима опозиције, и буду редовни.

 

Андреј Архипов

 

Читати на руском

 

Тагови: ; ;