СУЂЕЊЕ ГЕНЕРАЛУ РАТКУ МЛАДИЋУ: Извештај балистичара – ВРС није убијала цивиле у Сарајеву

Вештак за балистику Миле Попарић је на суђењу генералу Ратку Младићу у Хашком трибуналу на основу примера објашњавао да Војска Републике Српске (ВРС) није могла да буде одговорна за више инцидената у којима су од снајперске ватре страдали цивили у Сарајеву.

ratko-mladic-1

У извештају сачињеном на основу анализе налаза истрага сарајевске полиције и доступног доказног материјала о 17 случајева, Попарић тврди да балистички није било могуће да снајперски меци долете са српске стране.

Он је одбацио одговорност ВРС за рањавање трогодишње Анисе Пите 13. децембра 1992. године на трему њене куће, образложивши да то место није било видљиво са српских положаја на вису Стијена баба, одакле је, према оптужници, стигао хитац.

Попарић је оповргавао и да је ВРС одговорна за убиство Мунире Заметице 11. јула 1993. године док је из реке Добриње захватала воду, пренели су београдски медији.

Попарић је објаснио да је „апсолутно немогуће“ да је Заметицу, крај саме реке у дну бетониране обале, погодио метак испаљен из снајпера са торња православне цркве, удаљене 1.100 метара, како тврде тужиоци.

ФБрепортер