Све црногорске кризе, политичка, економска, социјална, морална, духовна, преточене су у једну, веома дубоку и слојевиту. Таква криза разара црногорско друштво у свим сегментима. Зашто је то тако? Просто због тога што актуелна Влада нема рјешење ни за један проблем, саопштио је Страхиња Булајић, потпредсједник Нове српске демократије и члан предсједништва ДФ, пише ИН4С.

Strahinja-Bulajic1

„Сваким даном опстанка на власти, Влада генерише све већи обим свих врста криминала који разара и саме темеље породице. Преварени и опљачкани грађани прибјегли су очекиваном и оправданом бунту. Зашто? Понашање власти све нас је приморало да се вратимо изворној демократији, односно, улици. Без обзира на нацију и вјеру, сви заједно тражимо своја права управо са улице, због тога што не вјерујемо у квазиинституције Црне Горе, јер је очигледно да те институције не функционишу. Сјетимо се само предсједничких избора, локалних избора у Никшићу, Беранама, Херцег Новом и другдје“, сматра Булајић.

 

Додаје да ту нема и не може бити никаквог простора за политичка блефирања о умијешаности једне велике силе, која је из ових или оних разлога, покренула, организовала и финансирала ДФ и очекивани народни бунт. „Може постојати једино непромишљена или лоша намјера. И не само једна велика сила него чак и неке странке, и то ванпарламентарне, из окружења. Изгледа да није само лако посезање за бруталном репресијом над сопственим голоруким народом главни знак слабости и показатељ брзог пада тоталитарних режима, већ, чини се, да је и гротескна политичка процјена њен вјерни пратилац. Знамо, по оној народној „ко се топи и за сламку се хвата“, али ипак, мало више достојанства није на одмет.“

 

„Да се само подсјетимо, шта то тражи Демократски фронт? Ми само тражимо оно што је у нормалним земљама потпуно природно, а то је да се и у Црној Гори коначно организују и одрже поштени и правични избори, да се недвосмислено и несумњиво испоштује, тек само, истинска воља народа. Зар је то разлог због кога је издато наређење, да се по улицама Подгорице 24. октобра, до касно у ноћ, практично одвија слободан лов на на грађане Црне Горе? Да би дошли до правичног и поштеног изборног резултата и да бисмо избјегли сва понижавања којима је народ био изложен, а што је јавности познато из афере „Снимак“ и из многих других афера, ДФ тражи да се формира прелазна Влада чији би главни задатак био да припреми, организује и одржи такве изборе. Међутим, ти апсолутно легитимни захтјеви ДФ-а отворили су црногорску политичку Пандорину кутију и сва зла овог система су из ње изашла и подастрла се пред народ Црне Горе и укупну јавност. Због тога, ДФ ће и даље свим демократским средствима, ненасилним путем, достојанствено, уз пуно поштовање свих својих присталица, наставити са борбом за остварење елементарних права и слобода за сваког грађанина Црне Горе, без обзира на вјерску, националну или политичку припадност“, наводи се у саопштењу Булајића.

 

„Тај циљ могуће је остварити једино кроз демократске и ненасилне протесте. Једино тако ћемо вратити повјерење у институције и читав друштвени систем. Као и до сада, остајемо отворени за све друштвене структуре, остале опозиционе партије, синдикате, студенте и све слободоумне људе. До организовања новог великог скупа у Подгорици, ДФ ће обићи низ црногорских општина, гдје ћемо представити план будућих активности који ће, осим протеста, подразумијевати и различите облике грађанске непослушности и друге форме легитимне демократске борбе. Први такав скуп заказан је у Херцег Новом 31. октобра“, закључује Булајић.

Тагови: