Састанак Кривокапића са америчким сенаторима: САД подржавају улазак Црне Горе у НАТО

Сједињене Америчке Државе (САД) снажно подржавају чланство Црне Горе у НАТО, речено је у Вашингтону на састанку председника црногорског парламента Ранка Кривокапића са утицајним америчким конгресменима и сенаторима.

 

Ranko-Krivokapic

 

Поред подршке Црног Гори, наглашена је и потреба за даљим улагањем напора у области владавине права, али и у борби против корупције и јачана јавне подршке, преноси портал Радио телевизије Црне Горе.

 

У разговору са конгресменом Мајклом Тарнерном и сенатором Џоном Мекејном, недвосмислено је, како се наводи у саопштењу из Кривокапићевог кабинета, дата подршка упућивању позива Црној Гори на децембарском самиту министара спољних послова, уз оцену да ће чланство у НАТО значити помак за државу, али и за Алијансу.

 

Током састанака било је речи и о тренутној ситуацији у Црној Гори, узрокованој протестима Демократског фронта (ДФ) који захтева да влада поднесе оставку, а Кривокапић је оценио да ултиматуми нису демократија, да су мирни протести једно од виталних оруђа демократије, али никако нису стабилно, ни коначно средство.

 

Председник парламента је закључио да се сви токови морају вратити у институције, у Скупштину Црне Горе за коју подсећа да је „место договора и одлучивања“.

 

Кривокапивћ је искористио прилику да и из Вашингтона позове све политичке субјекте да се врате у парламент и поручио да власт мора бити „исказ неспорног легитимитета, израз воље грађана, а самим тим и најбоља одлука за Црну Гору“.

 

Током посете САД, Кривокапић је имао сусрете и са званичницима у Стејт департменту који је, иначе, осудио насиље које је у суботу избило током протеста Демократског фронта у Подгорици.