Члан странке „Право и правда“, која је победила у Пољској, сенатор Јан Жарин, оштро је критиковао Кијев за покушај хероизације украјинских националиста, који су криви за геноцид над становништвом Источне Пољске. Он је истакао да са таквим ставом према прошлости, Украјина никад неће постати део Европе. Политичар је, такође, истакао да је Лавов био и да ће остати пољски град.

IMG_5358

 

У интервјуу пољским медијима, новоизабрани сенатор из странке „Право и правда“, Јан Жарин, прокоментарисао је украјинску политику – и пре свега, однос Укријине према одређеним моментима своје историје, пише Kresy. Садржај чланка даје ИноТВ.

 

„Ми морамо врло јасно да изјавимо да, ако Украјинци хоће да буду европски народ и да постану део западне цивилизације, онда морају да схвате: то се неће десити док они де-факто оправдавају и подржавају војне структуре УПА и њихову политику геноцида. Они из моралних разлога не треба да третирају геноцид као формулу за решавање међународних спорова“, нагласио је пољски политичар.

 

Он је додао да, „ако данас Украјинци покушавају да величају бандеровце и да им подижу споменике, онда то значи да су спремни да и у будућности користе слична средства“.

Тагови: