Турска и Катар, авионима преко сарајевског аеродрома, у БиХ убацују војнике и команданте џихадистичке Исламске државе, упозорио је стручњак за борбу против тероризма Џевад Галијашевић.

 

Islamic_State_IS_insurgents_Anbar_Province_Iraq

 

„Војнике и команданте појединих формација Исламске државе Турска авионима, са лажним сиријским и кувајтским пасошима и другим документима, преко аеродрома у Сарајеву убацује у БиХ као лажне туристе“, тврди Галијашевић.

 

Галијашевић је изјавио агенцији Срна да је Служба за послове са странцима БиХ „ту само да обезбеди ‘хотелске ваучере’ и да тој војсци екстремиста под измишљеним идентитетима помогне да организују напад на мир и уставни поредак БиХ, али и стабилност целе Европе“.

 

Он је напоменуо да, док турска спашава јединице Исламске државе и њихове команданте, Саудијска Арабија истовремено ужурбано спашава јединице фронта „Ал Нусра“ од напада војних снага Башара ал Асада и моћне руске авијације, пребацујући их авионима у Јемен да тамо наставе рат са проиранским шиитима и помогну на копну саудијску ваздушну кампању у овој земљи.

 

Галијашевић је истакао да су ти радикални исламисти „брутална геополитичка пешадија“ Енглеске и САД, које је их због тога подржавају медијски, институционално, обавештајно, а понекад и војно.

 

Он је додао да гомилање НАТО трупа и ратно-хушкачких политичара, изразито антисрпски оријентисаних, као и убрзана хомогенизација политичких странака једног народа у БиХ, уз подељену Републику Српску на „патриоте“ и „домаће издајнике“, јасно показују стари образац и ново кажњавање српског народа и Републике Српске.

 

„Убацивање ратника џихада у БиХ оправдава забринутост премијера Србије Александра Вучића, а институције обавезује на максималан опрез и одлучан одговор на изазове“, истакао је Галијашевић.

 

„Појам ‘дестабилизација’ на нашем језику увек значи етнички и верски сукоб, који углавном није инцидент – него рат“, упозорава он.

 

Галијашевић оцењује да у тој дестабилизацији учествује Бакир Изетбеговић са својим параобавештајним структурама, уз „прећутну сагласност домаћих издајника из Бањалуке“.

 

Србин.инфо

Тагови: