Главни тајник ИДС-а Гиованни Спонза тврди како је позиве за војну резерву добио велики број грађана Истарске жупаније, првенствено они који су тијеком Домовинског рата обнашали заповједне функције.

 

vojska-hrvatska-790x395

 

ПУЛА – ИДС је у недјељу затражио да Министарство обране хитно објасни зашто су ових дана на адресе грађана Истре почели стизати позиви за војну резерву, наводи се у приопћењу главног тајника странке Гиованнија Спонзе.

 

Устврдивши како је позиве добио велики број грађана Истарске жупаније, првенствено они који су тијеком Домовинског рата обнашали заповједне функције, поручује како грађани имају право знати што се догађа и зашто их се позива у војску.

 

„Будући да од завршетка Домовинског рата МОРХ није грађане звао у војну причуву, грађани Истре и Хрватске имају право знати што се догађа и зашто их се позива у војску. Због тога тражимо хитно очитовање и образложење Министарства обране,“ наводи се у приопћењу и додаје како међу онима који су добили позив има и обртника и подузетника, то јест оних који запошљавају велики број људи и стварају.

 

„Њих се присиљава да оставе своје послове и одазову се позиву без икаквог образложења. О тим људима овиси посао, а тиме и егзистенција њихових запосленика. Они су мотор хрватског господарства и оваквим потезима наноси се изравна штета пословању њихових твртки, као и цјелокупном хрватском господарству,“ закључио је Гиованни Спонза.

 

ИДС, као минимум, захтијева тренутачно очитовање о разлозима позива за војну резерву и тражи одговорно понашање како би јавност била одмах упозната с разлозима регрутирања људи у војну причуву, каже се у приопћењу.

 

МОРХ: Ријеч је о обуци разврстане причуве у Пули

 

Недуго након што је ИДС обавијестио да грађанима Истре стижу позиви за војну резерву, из МОРХ-а су обавијестили о чему се ради. Приопћење преносимо у цијелости:

 

Сукладно Плану обуке разврстане причуве Хрватске копнене војске за 2015. годину, тијеком листопада 2015., провест ће се обука кључног особља и војно стручних специјалности причувника 4. пјешачке пуковније у Пули, чиме ће се заокружити планирани циклус обуке разврстане причуве за 2015. годину.

 

Овај пут није планирано позивање и смотрирање цијеле постројбе, већ само кључног заповиједног особља и особља с критичним војно-стручним специјалностима. Обука се проводи у циљу стјецање знања вођења и процеса војног доношења одлука, нових способности за кључно особље (заповједни кадар), као и увјежбавање специјалистичких војних вјештина за критичне војно-стручне специјалности разврстаних причувника.

 

Ријеч је о обуци која је наставак суставне обуке разврстане причуве у 2015. години. До сада је проведена обука 1. пјешачке бојне 2. пјешачке пуковније Осијек у војарни „Драчице“ у Ђакову, обука заповједништва 2. пјешачке бојне Загреб у војарни „Марко Живковић“ на Плесу, те 1. пјешачке бојне 6. Пјешачке пуковнике у „Купарима“ код Дубровника.

 

Ријеч је о планској активности сукладно Дугорочном плану развоја ОС РХ, односно дугорочном пројекту устројавања причуве према којем би се тијеком идућих 10 година у причувним постројбама устројило до 20.000 разврстаних причувника, и није у никаквој вези с избјегличком кризом.

 

Подсјећамо, прије обуке кључног особља, у студеном 2014. проведена су и смотрирањ односно постројавања причувног састава у Осијеку, а након тога у Дубровнику.

 

С поштовањем,

 

Самостална служба за односе с јавношћу и издаваштво МОРХ-а

 

Хина, јутарњи.хр

СрбијаДанас

Тагови: