У Украјини ево још једне опасности. Та земља се распада на делове. Прво је отишао Крим,потом Донбас,а сада се са Кијевом намеравају растати грађани Јужне Бесарабије,који желе да формирају посебну Буџакску републику.

Гагаузи,који не желе да остану у саставу Молдавије и бесарабци,који желе да напусте Украјину, изјавили су о уједињењу у самосатлну Буџакску републику са главним градом у Дњестровском Белгороду.

29.10.2015 распространјено је званичо објављење од стране «Свенародне Вечери» и изабранога «команданта Бесарабије»:

ф

«Mи,друштвено активни грађани Јужне Бесарабије и Гагаузије,што нас објединјује историјска правда,повећана заштита грађана и њихов животни стандард, изјављујемо нашу спремност да изградимо бесарабску републику Буџак. У томе видимо остварење историјске и социјалне правде,а исто тако јаку гаранцију наше безбедности.

Свестни смо да нас очекује тешка борба. Трули режими Украјине и Молдавије ће се свим силама борити да стану на пут нашој машти,али нас неће успети да задрже. Спремни смо на сваку борбу. Већ данас с наше стране делају народне дружине и легитимни командант,изабран на Свенародној вечери. Ми смо спремни да пружимо отпор свима који покушају да онемогуће мирно остварење Буџака.»

Следићемо за развојем ситуације. Интересантно је видети да ли ће Порошенко сада и Белгород Дњестровски објавити зоном АТО и послати туда своје борце који нису успели да погину у Дебаљцеву и Иловајску?

Такође ће бити интересантно како ће на демарш Гагауза реаговати про-румунски Кишињев.
Објашњење

Јужна Бесарабија (Буџак) је историјка област међу Дунавом и Дњестром,на југозападу одеске области. На северу се граничи с Молдавијом,на западу са Румунијом,а ка истоку се пружа регион Северно Причерноморије. Са језичке и културне тачке гледишта један је од најсамобитнијих региона савремене Украјине. Буџак је најмногонационалнији регион земље. Тамо се чује украјински,бугарски,молдавски и гагауски језик. А права «lingua franca» региона је управо руски,који овде скоро сви разумеју.

Административни центар Јужне Бесарабије, град Белгород Дњестровски

Превод са оригинала

http://vg-news.ru/n/117614