Тренутно, у Републици Српској (Босна и Херцеговина; у даљем тексту: РС у БиХ) формиране су структурне политичке снаге, које имају за циљ кампању за уклањање актуелног председника РС у БиХ Милорада Додика:
1) руководство остварује политички савез са опозиционим странакама у РС БиХ, «Савез за промене» (политичке странке: «Српска демократска странка», «. Српска радикална странка Републике Српске». Свима руководи премијер министар Муслиманско-Хрватске Федерације БиХ Д.Човић (у даљем тексту МХФ у БиХ)

2) информациона подршка се врши од стране нерегистроване радио-РС у БиХ «Радио Слободни Дрвар»;

3) Насилни елемент уклањања М. Додика чине активисти радикалних националистичких организација у БиХ ПЦ «1389» и «револуционарни покрет Балкан»

4) финансијску подршку даје кабинет министара муслиманско-хрватске Федерације и која се користи да би се ревидирале постојеће административне границе унутар БиХ између јавних субјеката његових компоненти;

5) приближно време почетка процеса уклањања из управљања Милорада Додика у Босни и Херцеговини биће 21.11.2015, поводом 20. годишњице потписивања мировног споразума у г.Деитон (САД).