Канцеларка је у понедељак у Дармштату подсетила на ситуацију која је настала на западу Балкана када је Мађарска затворила границу са Србијом. Меркелова је упозорила да се ситуација може развијати брже него се очекује, преноси „Взгляд“.

 

Bundeskanzlerin Angela Merkel (CDU) gibt am Montag (21.02.2011) im Konrad-Adenauer-Haus in Berlin eine Pressekonferenz zur Hamburg-Wahl. Die CDU kam in Hamburg mit 21,9 Prozent auf das schwächste Wahlergebnis seit Kriegsende. Foto: Rainer Jensen dpa

У случају затворања граница избеглице ће тражити друге путеве да уђу у Немачку, а задатак земље, као једне од највећих у Европи, рекла је Ангела Меркел, јесте да предложи алтернативне начине решавања проблема. Немачка ће помоћи свакоме ко бежи од рата, нагласила је она.

Раније је експерт за унутрашње послове Хришћанско-социјалне уније Ханс Петер Ул изјавио да политика „отворених граница“ може скупо коштати Меркелову. Немачки аналитичари примећују да је то први пут да представник те странке отворено прети канцелару због њене миграционе политике.

Према подацима пограничне агенције ЕС Frontex, за првих девет месеци ове године на територију ЕУ доспело је преко 710 хиљада миграната.

Извор: Руска реч

Тагови: