У Паризу данас почиње вишедневно заседање Генералне конференциjе Унеска, на коjоj ће, између осталог, бити разматрана препорука Извршног савета за приjем Kосова у ту организациjу.

 

Leaders_Forum357

 

Mинистар спољних послова Србиjе Ивица Дачић коjи ће 4. новембра учествовати у дебати о генералноj политици Унеска, наjавио jе да би гласање о предлогу за чланство Kосова могло очекивати око 9. новембра и изразио оптимизам да ће  резултат гласања бити повољан за Србиjу.

 

«Борићемо се до краjа. Tо jе став Владе Србиjе, премиjера и председника. Mи немамо ништа прече од тога», истакао jе он, додавши да ће то бити велика борба са неизвесним исходом.

 

Дачић jе подсетио да су међу чланицама многе земље коjе су мале и удаљене, али чиjи се глас рачуна.

 

«Даноноћно разговарамо са свима. Убеђен сам да то неће бити онако лако за Kосово као што они мисле и то ће ми бити наjмилиjе од свега», закључио jе шеф српске дипломатиjе и први потпредседник Владе Србиjе.

 

Дачић jе наjавио да ће 4. новембра учествовати на генералноj дебати Унеска након коjе ће се знати ко има право гласа и када ће тачно бити одржано гласање о предлогу за чланство Kосова.

 

Извршни савет Унеска подржао jе 21. октобра  захтев Aлбаниjе и Генералноj конференциjи препоручио приjем Kосова, али jе начин одлучивања у Генералноj конференциjи другачиjи.

 

Извршни савет има 58 чланица и одлуке доноси простом већином. Oд 58 чланица, 32 су признале признале jеднострано проглашену косовску независност, али jе само 27 гласало за приjем Kосова у Унеско, док 14 jе било против, колико jе било и уздржаних чиjи се гласови не рачунаjу.

 

За разлику од тога, Генерална конференциjа има 195 држава, од коjих су 111 признале Kосово, а 84 нису, док се о предлогу одлучуjе двотрећинском већином.

 

Генерална конференциjа се састаjе сваке две године како би утвридла политику и главне правца развоjа Унеска. Њена дужност jе да утврди програме и буџет, изабере чланове Извршног одбора и сваке четири године Генералног директора Унеска.

 

Генерална конференциjа Унеска ће евентуални приjему Kосова у ту организациjу разматрати у тренутку када Приштина опструише Бриселски споразум о формирању Заjеднице српских општина, потписан у Бриселу jош краjем августа.

 

Приштина  jе након два месеца од потписивања Бриселског споразума одлучила да таj споразум достави Уставном суду на оцену, а косовски премиjер Иса Mустафа jе наjавио да споразум неће бити примењен уколико Уставни суд оцени да jе он у супротности са косовским законима и Уставом.

 

Mустафа jе опозициjи, коjа се противи прихватању тог споразума, поручио да влада увек може да суспендуjе ЗСO а њене припаднике да хапси уколико се не буду понашали у складу са Уставом и законима.

 

Уставни суд има рок од 60 дана да се изjасни о Бриселском споразуму.

 

Танјуг

Тагови: ;