Русија је у Србији кренула у жестоку политичку, економску и медијску офанзиву, али и у НВО сектору, са циљем да ослаби утицај Запада.

 

1413525276_790060a3-fb03-489a-b5b7-7b7830a43a30_cx0_cy7_cw0_mw1024_s_n_r1

 

Док је ЕУ забављена проблемима са избегличком кризом, а у јавности се стиче утисак да постоје и нови услови за Србију око Косова, Владимир Путин гази крупним кораком.

 

Поред познатих снажних веза у политици и економији, Русија све више улаже у медије и невладине организације на територији Србије. Покрећу се часописи и портали, попут „Руске речи“ и „Спутњика“, организују се конференције на којима говоре противници ЕУ, финансирају се проруске НВО, а државне фондације попут „Горчакова“ су све активније.

 

.Путинов приоритет

 

Протеклог викенда, у српским медијима су људи из Москве били врло присутни.

 

— Владимир Путин сматра Србију за приоритетну државу спољне политике Москве — рекао је Алек­сеј Пушков, председник Спољнополитичког комитета руске Ду­ме.

 

Како је истакао, “Русија има посебан однос према Србији”, а Путин никада досад није одбио да је подржи.

 

Јелена Гускова из Руске академије наука тек није бирала речи усхићења:

 

— Верујем да ће Руси и Срби спасти свет! Србија је наш јединствен пријатељ. Најискренији. Наш брат — рекла је Гускова, као и да су се односи две државе “вратили у свој прави колосек”.

 

Утицај Русије

 

Политика:

 

Поред сталне подршке Србији око Косова, Русија је лобирала против уласка Приштине у Унеско, а у СБ УН ставила је вето на британски предлог резолуције о геноциду у Сребреници.

 

Економија:

 

Русија нам је и даље главни партнер у енергетици, даје огромне кредите за железницу, од Москве зависи извоз “Фијата” у тај део света, хоћемо да купимо руско наоружање и да им извозимо храну.

 

 

Извор: Блиц.рс

Тагови: