Протести у Црној Гори су израз друштвеног, економског и политичког незадовољства грађана Црне Горе, сматра амбасадор Србије у Москви Славенко Терзић.

1028049744

У Црној Гори која је прогласила независност 2006. године, и сада очекује од НАТО позив за придружење алијанси до краја године, догодила се серија протеста у октобру ове године. Међу захтевима демонстраната су и оставка Владе Црне Горе и одустајање од курса интеграција те земље у НАТО. Последњи протест се завршио применом силе на демонстранте и њиховим растеривањем.

CFD1F6C0-077C-4376-942A-6C79E59B8E2C_cx0_cy10_cw0_mw1024_s_n_r1

«Што се тиче протеста у Црној Гори ја не видим никакав утицај страног фактора. Ти протести су израз друштвеног, економског и политичког незадовољства грађана Црне Горе. Узроци незадовољства су унутрашњи», — рекао је српски дипломата на прес конференцији Међународне новинске агенције «Русија данас».

По његовим речима «савршено је јасно да је већина грађана против ступања те земље у НАТО»

У вези са тим догађајима премијер Мило Ђукановић је за разне медије неколико пута изјавио о учешћу српских националиста и Русије у опозиционим протестима ради спречавања уласка те земље у НАТО. При чему премијер није навео ни један аргумент у корист такве тврдње, осим тона у изјави руског министра спољних послова у вези с премијеровом посетом Вашингтону пре годину и по, и изјави везаној за акције опозиције у Подгорици.

Пре тога је Министарство спољних послова РФ саопштило да «премијер Ђукановић није доставио никакве конкретне чињенице имагинарног руског утицаја на друшвене тензије у Црној Гори и да их није ни могао доставити јер таквих чињеница нема.» Портпарол председника РФ Димитрије Песков рекао је да су изјаве о учешћу Русије у протестима у Црној Гори «врло необични» везани за «покушаје демонизације» руске стране.

Извор: РИА НОВОСТИ