Питање српске културне баштине на Косову и Метохији треба да се решава у директном разговору Београда и Приштине у Бриселу, рекао српски министар спољних пословаСрбије Ивица Дачић  у обраћању на Генералној конференцији Организације УН за образовање, науку и културу.

 

unesco_palestine

 

„Унеско не доноси политичке одлуке о државности, а посебно се не сме дозволити да буде стављен у функцију афирмације илегалне и једнострано проглашене независности дела територије једне чланице УН, чији су суверенитет и територијални интегритет загарантовани Резолуцијом Савета безбедности”, рекао је српски политичар.

 

Позивајући се на Резолуцију 1244, шеф српске дипломатије истакао је да је Косово и Метохија територија Републике Србије под привременом управом УН, на којој и данас делује мисија Унмика. Он је указао и на податке о страдању српске културне баштине од завршетка рата на Косову, истичући да су четири тамошње православне богомоље на Унесковој листи светске баштине у опасности. Осврнувши се и на октобарско изјашњавање у Извршном савету Унеска о чланству Косова, Дачић је рекао да „од 58 чланица, 31 фактички није подржало усвајање препоруке”, закључивши да би одлагање гласања у Генералној конференцији о овом питању спречило даље поделе и конфронтацију унутар те организације УН.

 

„Намера Србије није да се било ко изолује или спречи да има приступ активностима Унеска, напротив. Чињеница је, међутим, да Косово и Метохија и сада учествује у многобројним активностима организације, али на статусно неутралан начин у складу са Резолуцијом 1244, што најбоље показује да је права намера подносилаца овог захтева искључиво политичка”, истакао је Дачић.

 

Истичући да је захтев за пријем Косова без преседана, он је навео да, супротстављајући се таквом предлогу, Србија брани међународно право, Повељу УН и врховни ауторитет Савета безбедности.

 

Извор: Политика

Тагови: ;