У интервјуу датом водећем литванском интернет порталу на енглеском језику ”Делфи”, везаном за актуелни политички и безбједносни тренутак у НАТО савезу, литванска предсједница Далија Грибаускајте се, иземђу осталог, дотакла и питања потенцијалног чланства Црне Горе у НАТО.

 

0c4443c3facc8c3f6dfca5620830588e

 

”Прво, потенцијална чланица мора обезбиједити демократију, владавину права, не смије представљати пријетњу својим сусједима и мора имати подршку унутар сопствене популације.

 

До сада, видимо да само око 40 одсто људи у Црној Гори подржава чланство. Јасно је да постоји велики број реформи које је потребно реализовати. Да, Црна Гора иде ка НАТО-у, али јој и даље предстоји дуг пут. Спремни смо да прихватимо све оне који су спремни да буду НАТО чланови. Ми (Литванија) смо такође радили на свом домаћем задатку: ојачавања демократије, спровођења закона, нашег друштва и економије. Урадили смо све што је било потребно и потом прихваћени као чланови. Дакле све земље које испуњавају НАТО критеријуме ће, прије или касније, бити у прилици да се придруже“, — рекла је Грибаускајте.

 

(ИН4С)

Тагови: