Истрагу о догађајима у мају 2014. године од стране украјинских власти анализирала је мађународна саветодавна група за Украјину. Исход: извештај Кијева се не може сматрати независним, а докази указују на умешаност украјинске милиције у догађаје у Одеси.

SONY DSC

Чак и европски стручњаци већ признају да кривци за трагедију нису нађени. „Иако се делимично може објаснити објективним потешкоћама, Савет сматра да су недостаци наведени у овом извештају подривали способност власти да утврде околности злочина повезаних са Одесом, и да кривце изведу пред лице правде“, — истакла је комисија у свом извештају.

„Имајући у виду доказе који указују на умешаност милицијских службеника у масовне немире 2. маја 2014. године у Одеси… (потребно је) да истрагу о масовним немирима у целини врше органи потпуно независни од милицијских службеника. Исто тако, узимајући у обзир структурни однос између службе за ванредне ситуације и Министарства унутрашњих послова, истрага акција ватрогасне службе не могу се сматрати независним“, — рекао је шеф консултационе групе Николас Братца.

Извор: ИА «Новороссия»

Тагови: