Руска престоница је прославила Дан јединства масовном шетњом и митинг-концертом. Колона је кренула од станице метроа «Мајаковски», прошла је Тверским и Позоришним пролазом и Божићном улицом.

 

IMG_5398

 

У наставку марша је одржан митинг-концерт. Сви учесници су минутом ћутања одали почаст погинулим у авионској несрећи на Синају.

 

Према подацима Министарства унутрашњих послова Москве, у поворци «Ми смо једно», је учествовало око 85 000 људи, што је осам пута више од најављеног броја учесника. Организатори су очекивали да ће се прикључити највише 10 000 људи.

 

За то време, Владимир Путин и Патријарх московски и све Русије Кирил, су положили цвеће на споменику Минина и Пожарског на Црвеном тргу. Ова традиција је започела пре 10 година током прве прославе Дана народног јединства у Русији.

 

Дан народног јединства је установљен у знак сећања на догађаје из 1612 године, када је милиција на челу са Кузмом Мининим и Дмитријем Пожарским, ослободила Москву од пољских окупатора. Историјски гледано, овај празник је повезан са крајем доба Невоље у Русији из XVII века.

Тагови: ;