Председник Републике Српске Милорад Додик оценио је да је добро што Србија гради добре односе у региону, али да је изабрала погрешног партнера у Босни и Херцеговини.

 

вуцисбосна-790x527

 

 «Србија, то је добро, настоји да афирмише регионалну сарадњу. То је добро. Међутим, морам да кажем да је Влада Србије одабрала погрешног партнера у тим разговорима. Савет министара БиХ је неко помоћно тело, односно помоћни орган Председништва БиХ. Никакве државничке ингеренције Савет министара БиХ нема, па би било далеко сврсисходније да је у Сарајеву, Мостару или Бањалуци одржан састанак између Владе Србије и обе ентитетске владе. БиХ као држава нема владу! Ентитети имају владе», рекао је Додик.

 

Према његовим речима, односи Србије и Републике Српске су заиста на завидно високом нивоу, што не значи да не могу бити и бољи.

 

«И биће, и мост на Дрини, који ће повезивати Братунац и Љубовију, боље рећи Српску и Србију, који ћемо заједнички изградити, један је од низа заједничких пројеката», рекао је Додик.

 

У Сарајеву се у среду одржава заједничка седница Владе Србије и Савета министара БиХ након које ће бити потписани споразуми о телекомуникацијама, о очувању моста Мехмед-паше Соколовића у Вишеграду, о заштити животне средине и о сарадњи у тражењу несталих особа.

 

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да је циљ састанка са опозиционим лидером Српске демократске странке Младеном Босићем у Сарајеву био усмерен ка бољој сарадњи две државе, а не против председника Републике Српске Милорада Додика.

 

«Имао сам коректан састанак са српским представницима овде и ту нема никаквих завера. Ниједан састанак није био уперен ни против кога, већ за нешто», рекао је Вучић.

 

Он је подвукао да тај састанак није био усмерен против председника Републике Српске Милорада Додика којег, као и руководство БиХ и Босића, „веома поштује“.

 

На састанку са Босићем, како је додао, било је речи о будућности Србије, Босне и Херцеговине, Републике Српске и томе шта је потребно заједнички учинити. – Разговарали смо и о проблемима који постоје и мислим да смо успели да се сагласимо у вези са важним питањима, казао је Вучић.

 

Данас.рс

Тагови: