Евроазијски форум новинара (ЕФН) сматра да је саопштење Министарства културе о престанку постојања новинске агенције Танјуг врхунац политичког цинизма и да је смишљено укидање националне новинске агенције, чак и овакве каква је била до сада, корак ка растакању државе.

 

tanjug3

 

Подсећамо да је државни секретар у Министарству културе, Саша Мирковић, изјавио да се Танјугу десило оно у шта менаџмент тог медија није веровао – да ће закон бити примењен.

 

„Ова новинска агенција имала је свој закон, који је престао да важи 31. октобра, а самим тим престао је да постоји и Танјуг. Да ли је било времена да се распише позив за приватизацију бесплатним преносом капитала на запослене, пошто се ни у другом кругу није појавио купац и зашто то није урађено, питање је за Агенцију за приватизацију и менаџмент Танјуга“, рекао је Мирковић“.

 

Евроазијски форум новинара сматра да је изјава Саше Мирковића бесмислена и неодговорна, јер је Министарство културе одлично знало да закон истиче и није ништа предузело да сачува и реформише националну новинску агенцију. Подсећамо и на изјаву Саше Мирковића да су Србији довољне две агенције – Фонет и Бета.

 

Евроазијски форум новинара изражава оправдану сумњу да су скривени политички – а не државни – интереси руководили Министарство културе да овако поступи са националном новинском агенцијом и очекује да се о овом питању изјасни Влада Србије. Нешто више од 180 запослених никако нису били превелик терет за државни буџет, тим пре што је Танјуг остваривао и приходе.

 

Подсећамо да је Танјуг годишње емитовао око 130.000 информација, 36.000 видео-извештаја, 350.000 фотографија, 2.100 вести на енглеском језику и 12.500 тонских извештаја.

 

СтањеСтвари

Тагови: