У ДНР расте напетост. И док се Запад претвара да нема нарушавања Минска-2, у близини Доњецка се од краја месеца октобра интензивирају оружани сукоби којима су се сада придружиле и хаубичне батерије. Ополченци одговарају на то.

Ево шта је саопштио извор који се налази на територијама које контролишу Оружане снаге Украјине близу линије фронта: „Јуче, око 23:00 почеле су да се користе хаубице у области Абакумова. Затим су им одговорили минобацачи ДНР. Тада је примећено и повећано кретање оклопних возила. После краћег прекида — у 6 ујутру опет „устај“. Хаубично-минобацачко лудило!
„Суседи“ говоре да су у Красногоровци били уништени проводници код трансформатора. Светло је стигло тек у сумрак. У непосредној близини примећени су неки нови страни држављани са возилима регистарских таблица из ЕУ. Стакла затамњена. Колона од три возила је данас прошла кроз град ка линији фронта. ОЕБС и Црвени крст иду возилима с насликаним логотипима. А ови- возилима са затамњеним стаклима, без идентификационих ознака осим логотипа ЕУ на регистарским таблицама. Нејасно.»

А баш из те области јављају да, паралелно са сукобима, иде и процес имплементације Минска-2. Маринку, Красногоровку и Константиновку по налогу из Кијева планирају да изведу из „сиве зоне“.
По речима шефа регионалне војно-цивилне администрације Кијева Павла Жебривског, из тог разлога планирају да већ за месец дана обједине контролне пунктове.
„Доњецка регионална војно-цивилна администрација ради заједно са Државном пограничном службом на задатку извођења из „сиве зоне“ градове Маринку, Красногоровку и Константиновку“, јавила је прес служба шефа регионалне војно-цивилне администрације у уторак увече, 4. новембра. По његовим речима контролне пунктове „Курахово“ и „Георгијевка“ неће само објединити већ и приближити линији раздвајања, модернизовати и проширити могућности преласка ради примене свих пограничних царинских функција. Међутим, за све те мирне планове нема новца! А да би грађевински радови били завршени, они ће се обратити за помоћ локалним бизнисменима.
Простије речено, тешко да се може замислити „локални бизнис“ у полу разрушеним градовима у близини Доњецка, где је од некадашњег насељења остала само трећина – неки од њих немају где да оду, а други немају снаге. Људи тамо једва преживљавају, а о бизнису да не говоримо!?

Но, то је карактеристично за кијевски режим – све своје невоље и проблеме решавати на рачун контролисаног становништва.

Военные материалы