Покушаји да се дозволи чланство Косову у Унеско воде ка политизацији активности те организације, изјавио је руски министар иностраних послова Сергеј Лавров након састанка са генералном директорком Унеско Ирином Боковом.

 

1371293067_0364.1000x800
„Уз сву комплексност међународног живота, веома је важно да се избегне политизација активности Унеско, тако видимо сада (ситуацију) у вези покушаја да се дозволи чланство Косова (тој) организацији кршењем Резолуције Уједињених нација Савета безбедности 1244“, рекао је Лавров, пренео је ТАСС.

 

Шеф руске дипломатије истакао је потребу „пружања подршке на сваки могући начин у духу компромиса и доношења решења консезусом“.

 

Према његовим речима, генерална директорка Унеско Ирина Бокова „има такав таленат у потпуности и активно промовише конструктивна решења“.

 

Резолуција 1244 СБ УН донета 10. јуна 1999. године, предвиђа низ мера за решавање ситуације на Косову давањем „суштинске аутономије и самоуправе“ том региону, а поштујући у исто време „суверенитет и територијани интегритет Југославије“, навела је руска новинска агенција.

 

Извор: Танјуг

Тагови: ;