Посланик Државне Думе Руске Федерације, Јевгениј Фјодоров, поново је затражио од Генералног тужиоца Русије, Јурија Чајке, да провери законитост и легитимност одлука које су довеле до распада Совјетског Савеза и да изведе одговорне пред лице правде.

 

IMG_5372

 

Фјодоров је подсетио на речи председника Владимира Путина о томе да је распад СССР била хуманитарна трагедија: 25 милиона етничких Руса се нашло ван граница земље мимо своје воље. По мишљењу посланика, тиме је председник констатовао да је рушење политичких, економских и социјалних система и института СССР-а проузроковало масовно кршење права и слобода милиона грађана.

 

«То јест, у суштини, биле су предузете незаконите одлуке у виду указа Горбачова», рекао је посланик.

 

«Донете одлуке Државног савета СССР-а и Савета република Врховног савета СССР-а нису правоснажне, донете су од стране органа који нису били предвиђени уставом СССР-, нису били највиши законодавни орган Совјетског савеза и нису имали законска овлашћења да доносе одлуке у вези са државним и територијалном уређењем Савеза ССР», наведено је у тексту захтева.

 

«Молим Генералног тужиоца да се, узимајући у обзир нове околности и речи председника, врати на ово питање, које никад није било истражено и да истражи ове трагичне догађаје из 1991. године и после истраге омогући остварење права жртава», саопштио је Фјодоров.

Тагови: