Против пријема „Косова“ у УНЕСКО протестовали су крагујевачки студенти. На скупу испред ректората Универзитета у Крагујевцу, студенти су се успротивили отимању српске културно-историјске и духовне баштине у јужној покрајини.

 

Студенти крагујевачког Универзитета, окупљени на платоу испред ректората, изразили су своје противљење најављеном пријему „Косова“ у УНЕСКО и на тај начин се успротивили отимању српског културно-историјског и духовног наслеђа на том простору.

 

Протест је организовало Удружење студената права.

 

Пре тога против пријема такозваног Косова у Унеско и отимања српске културне баштине на Косову и Метохији око хиљаду студената Београдског универзитета и грађана је протестовало у Београду испред Храма Светог Саве.

 

Протест у престоници је почео у симболичних 12 часова и 44 минута, чиме су организатори протеста хтели да скрену пажњу домаће, али пре свега светске јавности, на кршење и даље важеће Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација, која се односи на Косово и Метохију.

 

Студенти са Косова и Метохије су упутили и позив грађанима, представницима локалних самоуправа и јавних институција да им се придруже у протесту, за који су навели да се тиче заштите српске културе, духовности и српског идентитета.

 

Такође данас српски студенти су објавили писмо чланицима Унеско-а.

 

«Ми српски студенти желимо да скренемо пажњу и замолимо све земље чланице ове највеће УН породице да пажљиво размотре свој став по овом питању и да зауставе пријем Косова* у УНЕСКО. Међу потписницима овог писма се налазе и наше колеге студенти из Косовске Митровице од којих су неки били и живи свједоци рушења, уништавања, девастирања и паљења српских манастира, цркви и споменика, те сакаћења православних светих икона од стране својих комшија Албанаца, током мартовског погрома и етничког чишћења српског становништва са простора Косова и Метохије 2004. године», — изјавили су млади аутори.

Тагови: ;