Вашингтон – „У директној борби, у случају конвенционалног сукоба, Руси би буквално потукли снаге САД“, тврди пензионисани амерички пуковник Даглас Мекгрегор за магазин „Политико“.

 

14453131697570

 

„Без обзира на величину војног буџета, Армија САД није тако снажна као што многи мисле и сигурно би је Руси поразили у случају директног сукоба на одређеном подручју“, сматра Мекгрегор.

 

Он је премештање америчке јединице из Немачке у Мађарску, с намером да забрине Русе, назвао шалом и сценариом који никога неће заплашити у реалности.

 

Мекгрегор је амерички ратни херој чија је јединица током голфског рата уништила наоружану ирачку бригаду за 23 минута, а притом имала само један губитак у људству.

 

Говорећи о тој победи, Мекгрегор је рекао да су имали посла са слабо обученим ирачким војницима, али да би у судару са Русима били поражени.

 

„Заправо, израз „поражени“ није права реч, правилно је рећи да бисмо били „уништени““, рекао је Мекгрегор, који сада важи за војног експерта.

 

Он упозорава да је америчка војска слабо организована и да није добро обучена, па би у случају директне борбе са армијама које су равноправне по бројности и технички добро оспособљене, попут руске или кинеске, била потучена.

 

Мекгрегор тврди да су ове оцене утемељене и да су у америчкој војсци свесни тих проблема.

 

Срна

Тагови: