NATO изводи највеће војне вежбе у последњој деценији уместо да пружа Европској унији стварну помоћ, која је Европљанима веома потребна током мигрантске кризе, пише Deutsche Wirtschafts Nachrichten (DWN).

 

b021121ci 20th November 2002 NATO Summit Meeting in Prague, Czech Republic North Atlantic Council Meeting at the level of Heads of State and Government. North Atlantic Council Meeting with Invitees at the level of Heads of State and Government. - General View

 

„Избегличка криза у Европи прешла је све могуће границе. Организације за заштиту људских права упозоравају да ће ова зима бити права хуманитарна катастрофа за стотине хиљада избеглица. За то време у земљама ЕУ влада прави политички хаос: све изјављују да су преоптерећени приливом избеглица, а Ангела Меркел још увек покушава да пронађе компромис. Власти се плаше да ће даље бити само горе“ — коментаише ситуацију немачки новинар.

 

„Док европске државе улажу максималне напоре, NATO — организација која располаже свим потребним ресурсима — не предузима ништа да реши тај проблем“.

 

„Чиме се у исто време бави NATO, који се финансира захваљујући европским пореским обвезницима? Свака нормална организација у таквим ситуацијама организовала би пружање хуманитарне помоћи. Алијанса би коначно могла да почне да се стара о безбедности европских граница“ — сматра аутор чланка.

 

Избегличка криза довела је европску безбедност на ивицу колапса, а NATO се прави да се ништа не догађа, сматра аутор.

 

Уместо да помаже ЕУ, NATO — који је својеврсна држава у држави — изводи у Средоземном мору највеће војне вежбе у последњој деценији. Сви ће они учествовати у вежбама с бомбастичним називом „Јединствени трозубац“ које имитирају рат са Русијом, и све то док се у близини распада Европа, а Ангела Меркел упозорава на војне сукобе на прагу ЕУ.

Тагови: