Високи званичници Русије и СAД су на Генералној конференцији Унеска у Паризу изнели супротстављене ставове о кандидатури Косова у тој агенцији УН.

 

065101

 

Гласање о предлогу за пријем Косова у Унеску требало би да буде у понедељак.

 

„Свака политизација културних веза је неприхватљива“, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у обраћању на 38. Генералној скупштини Унеска која заседа од уторка.

 

„Неке наше колеге покушавају на сваки начин, добар или лош, да наметну питање пријема Косова, у грубом кршењу резолуције 1244 Савета безбедности УН“, рекао је он и додао да је то „врло опасна процедура“.

 

Помоћник америчког државног секретара Aнтони Блинкен рекао је, с друге стране, да је питање признавања независности Косова одвојено од кандидатуре у Организацију Уједињених нација за образовање, науку и културу (Унеско).

 

„Несумњиво постоји пут за приступ Косова организацији, пут који није блокиран резолуцијом 1244″, рекао је Блинкен обраћајући се Генералној скупштини Унеска неколико сати после Лаврова.

 

„То није питање признавања или непризнавања. Земље које не признају Косово или специјализоване агенције као Светска банка и ММФ подржавају његову кандидатуру“, рекао је он.

 

Aгенција Франс прес подсећа да је резолуција 1244 УН усвојена 1999. године и одређује крај сукоба на Космету, предвиђајући значајну аутономију за Косово и Метохију које су били део тадашње Савезне Републике Југославије, и не помињући његову независност.

 

Француска агенција додаје да се два главна православна манастира на Космету, манастир у Пећи и Дечани, налазе на Унесковој листи светске баштине, и да Београд не жели да Приштина буде примљена у Унеско, чиме би се одговорност за те манастире пребацила на Приштину и што би обележило једну етапу ка косметском приступању УН.

Тагови: ;