„УКРАЈИНИ ПРЕТИ ОПАСНОСТ ДА ПОСТАНЕ ЈОШ ЈЕДНА ПОСТСОВЈЕТСКА НЕУСПЕЛА ДРЖАВА”

 

Porosenko SAD

 

ЧИМ се ситуација у донбасу смирила – украјинска власт је показала своје право лице – оценио је Bloomberg.

 

Ово је једна од оцена из текста објављеног под насловом „Украјини прети опасност да постане неуспела држава”.

 

У том тексту се наглашава: „Годину дана после револуције достојанства, Украјина изгледа као још један неуспели и корумпирани режим. Не чуди зато што се у односима између Кијева и Запада појављују пукотине”.

 

Исти лист тврди да реформе – које траже Брисел и Вашингтон – „још нису ни дотакле украјинску економију и корумпирани судски систем”.

 

Притом је посебно указао: да се обим сиве економије у Урајини непрекидно повећава, а да ММФ прогнозира пад њеног БДП у овој години за 11 одсто.

 

Bloomberg преноси оцену специјалног известиоца УН за Украјину, Кристофа Хејнса, да је власт у Кијеву практично саботирала истраге о догађајима на Мајдану и о спаљивању живих људи у Дому синдиката у Одеси, а да је Служба безбедност Украјине реално „изнад закона”.

 

Bloomberg објављује и да је украјински шеф државе, Петар Порошенко, једини богаташ у земљи који је з протеклих годину дана повећао своје богатство.

 

Индикативно је да у тексту„Украјини прети опасност да постане неуспела држава” стоји и ово:

 

„Америчка амбасада у Кијеву постала је центар власти. Украјински политичари отворено говоре да именовања и оставке разматра амбасадор САД Џефри Пајет, чак и потпреседник САД Џозеф Бајден… Упркос свему, напори САД и Европске уније нису у Украјини уродили плодом. Власт тајкуна и корумпиране бирократије прејака је за оно што је преостало од украјинске економије”.

 

Bloomberg View процењује да ће се украјинска историја сурових промена васти наставити јер је мало вероватно да ће политичка елита бити у стању да уведе ред у земљи.

 

Факти

Тагови: ;