Владимир Путин је успео да поврати Русије имиџ земље, која представља гарант стабилности у свету и то се свидело обичним Европљанима, рекао је у интервјуу за Sputnik International политиколог, научни сарадник катедре за стратешка истраживања римског Универзитета LUISS Ђермано Дотори, преноси РИА „Новости”.

 

Russian President Vladimir Putin attends a communication session with the International Space Station (ISS) from the construction new Vosptochny space- vehicle launching site in the Amur Region, about 200 km from Far Eastern city of Blagoveshchensk on April 12, 2013. In the coming years Russia has to catch up on space exploration with other nations, Russian President Vladimir Putin said at a meeting on the development of the space industry. Today Russia marks the Cosmonautics Day. AFP PHOTO/RIA NOVOSTI POOL/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE/ALEKSEY NIKOLSKYI

Анализирајући улогу Русије и њеног лидера Владимира Путина на међународној арени, према мишљењу италијанског стручњака, треба се пре свега „сетити његовог наступа у Генералној скупштини УН, где је одржао један од најзначајнијих говора свих времена”.

 

Дотори је нагласио да је Путин „потврдио улогу Русије као гаранта стабилности” у свету и то је врло топло прихватила Европа, јер су Европљани веома забринути због хаоса који виде на својим границама. „Идеја да Русија може да игра улогу ᾿стабилизатора᾿ подигла је имиџ земље и операција РФ у Сирији је била први корак ка стварању новог имиџа”, рекао је политиколог.

 

Говорећи о односу становника Европе према руском председникм, он је истакао да, упркос покушајима западних медија да одузму ауторитет руском лидеру, он постаје нека врста водича за обичне грађане и добија на популарности. Путин „буди наду и очекивања” да ће Европска криза, отежана неконтролисаним миграцијама, бити решена.

 

„Међутим, међу елитом, посебно у западној Европи, постоји уверење да су САД суперсила и да превише блиски односи са Русијом могу скупо коштати. Неки политичари у поверењу тврде да су Руси у праву, али се плаше да то јавно кажу”, нагласио је Дотори.

 

Међутим, како је рекао, многи званичници који су раније оштро критиковали Русију у вези са припајањем Крима, након почетка операције у Сирији смекшали су своје изјаве. „Улога и политика Русије у овој фази су више компатибилне са нашим реалним интересима и политиком, него оно што Американци раде”, закључио је аналитичар.

 

Руска реч

Тагови: