ПОДГОРИЦА – Против демонстраната окупљених око опозиционог црногорског Демократског фронта (ДФ) 24. октобра је на улицама Подгорице коришћено стотине патрона специјалног сузавца ЦС, као и бомби испуњених истим опасним хемијским средством.

 

20151017220934_331280

 

 

To се може санзати на основу извештаја Комисије за утврђивање околности употребе средстава принуде коју је формирала Управа полиције само дан после протеста. Према њему, непосредно након почетка шетње опозиције окупљене око ДФ и више од 30.000 грађана Црне Горе, који су изашли на подгоричке улице како би срушили режим Мила Ђукановића и изборили се за фер изборе, начелник Центра безбедности Јовица Речевић издао је наредбу да се на грађане крене сузавцем и димним бомбама.

 

 

 «Невероватне количине хемијских средстава испаљивали су припадници свих јединица. Центар града је у сат времена угушен опасним димом. О његовим последицама по здравље грађана још се не говори – истиче се, и наводи су прве патроне испалили припадници Посебне јединице».

 

 

ЦС представља посебну врсту сузавца коју користе само војска и полиција у изузетним приликама. Тада се подразумева обавезно је коришћење гас-маски и заштитне одеће јер код људи изазива осећај горења коже, а изузетно интезивно нагриза очи, због чега је немогуће да се оне отворе. Поред тога, он нагриза и слузокожу носа и уста и тера на кашаљ, изазива бол у грудима, отежано дисање и дезоријентацију.

 

 

Правда

Тагови: ;