Млади окупљени око организације „Слобода Тражи Људе“ наставили су данас са прикупљањем потписа за смјену Директора полиције Славка Стојановића и министра УП Рашка Коњевића.

 

12208689_10208322766286508_1677253153174194427_n

 

Они су својим перформансом гђе су представили фотографије повријеђених грађана који су били жртве полицијске тортуре током протеста, као и фигурама Славка Стојановића и Рашка Коњевића још једном подсјетили црногорску јавност на одговорност челних људи који морају да одговарају за брутално пребијање недужних грађана од стране припадника УП.
Оџив грађана је као што смо и очекивали задовољавајући, а петиција је од данас доступна и онлине на порталу Слобода Трази Људе као и на насој званицној фб страници.
Млади це и сјутра у периоду од 11х до 14х часова у Херцеговачкој улици наставити са прикупљањем потписа, а планирано је да се иницијатива прошири и на друге црногорске градове.
Ова грађанска иницијатива има за циљ да позове на одговорност руководећа лица која су у протестним дешавањима управљала полицијом, при чему је дошло до незаконитог поступања ресора и службеника Управе полиције. Министар унутрашњих послова, Рашко Коњевић и директор Управе полиције, Славко Стојановић, су сходно Закону о унутрашњим пословима и Закона о полицији, директно и непосредно руководили акцијама полиције и првопозвани су на одговорност везано за противправно понашање припадника полиције. Приликом разбијања мирних и јавних окупљања грађана, који су одржавани у континуитету више од мјесец дана, дошло је до повреде уставног права на мирно окупљање и јавно изражавање мишљења који су загарантовани чланом 52 Устава Црне Горе, члановима 10 и 11 Европске конвенције за заштиту људских права и основних слобода, као и чланом 20 Универзалне декларације о људским правима.
Током репресивних полицијских акција дошло је до угрожавања живота и здравља већег броја грађана, који су наступлили као последице полицијске тортуре. Због противправног и изузетно насилног понашања припадника Управе полиције дошло је до стварања амбијента великих политичких и друштвених тензија које пријете да угрозе демократски и грађански склад у држави, у којем се ни један грађанин не може више осјећати сигурно. Због неспорне злоупотребе ресора полиције у политичке сврхе, одговорна руководећа лица би морали да сносе санкције за такво незаконито, противуставно и антидемократско понашање. Недопустиво је да у 21 вијеку, у држави која дијели европски простор и пледира да дијели европске вриједности, репресивни државни апарат који располаже монополом силе, буде злоупотријебљен у политичке сврхе и буде брутално употријебљен против својих грађана.
Никола Бајчетић, «Слобода Тражи Људе»