У Паризу се данас гласало за пријем Косова у Унеско, а предлог су подржале 92 државе. Прописани минимум- 95 земаља чланица те организације.

 

1037357577

 

Стални представник Руске Федерације у Унеску Елеонора Митрофанова сматра да је одлука Генералне скупштине те организације исправна.

 

У понедељак је у Паризу гласано на захтев Косова. У прилог захтева, своје гласове су дале 92 земље чланице Унескоа, где је прописани минимум 95, а успротивило се 50 земаља. Укупно је у сали било присутно више од 170 делегација од укупних 195. Учешће одбило 29 држава.

 

«Прошло је гласање за приступање Косова Унеску, а резултат је био такав да није остварена двотрећинска већина. Дакле, Косово није прихваћено у УНЕСКО. Сматрамо да је одлика исправна, јер Косово мора да испуни обавезе које је преузело у оквиру преговора са Европском унијом»- рекла је Митрофанова за РИА Новости.

 

Оригинални иницијатор за пријем Косова је Албанија. Укључивању у дневни ред конференције по питању чланства Косова у ту организацију претходио је састанак Извршног одбора Унеска, који је 21. октобра дао «зелено светло» за ово питање.

 

Да бисте се придружили Унеску, држава или територија не мора да буде члан Уједињених нација или да има признати независни статус. На пример, најмлађи члан Унескоа, је Палестина, који је примљема новембра 2011. године.

 

Албанске власти на Косову прогласиле су независност од Србије, уз подршку водећих западних земаља 2008. године. У ствари, Београд је изгубио контролу над својом покрајином у оружаном сукобу 1999. године.

 

Русија, земље чланице Брикса, један број земаља у Латинској Америци, Азији и Африци признаје Србију у њеним садашњим границама, укључујући територију региона, и противи једностраном проглашену независности Косова.

 

Међу земљама које нису подржале пријем Косова су Русија, Бразил, Кина, Шпанија, Индија, Казахстан, Палестина, Северна Кореја, Словачка, Уругвај, Венецуела.

 

Уздржани су, између осталих, били Босна и Херцеговина, Колумбија, Грчка, Нигерија, Перу, Пољска, Румунија, Сингапур, Тринидад и Тобаго, Тунис и Замбија.

 

За приступање Косова Унеску, између осталих, гласали су Белгија, Француска, Канада, Бугарска, Белизе, Ирска, Исланд, Италија, Литванија, Малезија, Пакистан, Панама, Норвешка, Нови Зеланд, Португал, Чешка, Велика Британија, Словенија, Шведска, Швајцарска, Чад, Тајланд, Турска, Авганистан, Албанија, Њемачка, Андора.

 

Списак земаља за и против независности Косова

РИА НОВОСТИ

Тагови: ;