БАРСЕЛОНА — Парламент шпанске покрајине Каталоније данас је званично покренуо 18-месечни процес отцепљења од Шпаније, јављају светске агенције.

 

Свих 72 посланика из редова сецесионистичких странака, који уједно чине и већину у каталонском парламенту, гласали су за резолуцију која предвиђа оснивање независне републике Каталоније до 2017. године, док су против била 63 посланика, пренела је агенција АФП.

 

SEPTEMBER 11: Demonstrators wave Catalan flags during a protest rally in Barcelona, Spain. Thousands of people joined a rally demanding independence for Catalonia, in northeastern Spain, on the Catalan national day. (Emilio Morenatti/Associated Press)

 

Резолуцију су предложили посланици из редова алијансе „Заједно за ДА” и екстремно левичарске странке Кандидатура народног јединства (ЦУП). Те две групе су на покрајинским изборима у септембру освојили већину у каталонском парламенту.

 

Шпански Устав не допушта могућност отцепљења покрајина, а премијер централне владе Маријано Рахој је раније најавио да ће предузети законске мере уколико парламент Каталоније одобри план за отцепљење.

 

Танјуг

Тагови: