— Ово је добар знак, не само зато што ће бити сачувана светска културна баштина, него је добар знак и због тога што данашња вест из Париза говори о буђењу биполарног света у коме УН нису више место гдје се спроводи воља једног народа, него се полако успоставља нови свет.

kul-kusturica

Овако је ексклузивно за „Искру“ прослављени српски режисер Емир Кустурица прокоментарисао данашњу вест из Париза да је Генерална конференција Унеска одбила да прими Косово у своје чланство.

«Ово је реакција новог светског поретка, добра реакција. Донедавно су у том истом свету жмурили када су вандали рушили богомоље, у међувремену се свет, изгледа променио. То је глас оних којима смета рушење Палмире, вандализовање месопотамских трагова културе, а сад су дошли до закључка да није згодно да они који су сјекирама скидали крстове са манастира буду и чувари те баштине» – каже Кустурица.

«Највећа побједа је да постоји свет, свест која ипак држи до културе и традиције и која не дозвољава да се секирама одсеку наши корени. То је за нас, после резолуције о Сребреници, на којој су инсистирали Енглези и Американци посебно, и која такође није прошла, није усвојена, можда и највећа политичка победа» – каже Кустурица.

(Искра)

Тагови: ;