Борба против оживљавања фашизма мора да постане основа за уједињење свих држава широм света заинтересованих за мирну будућност човечанства, рекао је шеф ДНР Александар Захарченко данас на Међународни дан борбе против фашизма.

 

xw_1049610

«Наши идеали су поштовање права и слобода сваког грађанина, успостављање трајног мира и пријатељство међу народима. Управо су то начела која леже у основи наше независне државе које се зове Доњецка народна република», говори се у тексту саопштења које је стигло у редакцију Доњецке новинске агенције- ДАН. «Ми позивамо светску јавност да се уједини против оживљавања фашизма у свету. Управо на тој основи, осим борбе с тероризмом, може бити створена међународна коалиција чији би зајаднички задатак био обезбеђивање мирне и светле будућности за нашу децу и унуке.»

 

Захарченко је констатовао да упркос победи у борби над фашизмом, за коју је великим делом заслужан совјетски народ, данас се све чешће могу чути пароле фашистичких режима и идеологија.

 

«У Европи се све чешће могу чути отворене претње људима који другачије мисле, у прибалтичким земљама су маршеви с бакљама постали норма као и прогон носиоца руске културе, а у Украини је власт отворено фашистичка, окупирана отвореним нацистима који су и покренули рат у коме су жртве постале хиљаде наших суграђана», — рекао је шеф ДНР.

 

Међународни дан борбе против фашизма, расизма и антисемитизма се обележава сваке године 9. новембра, дана када су немачки нацисти у ноћи 9. новембра, 1938. г. отпочели масовни погром Јевреја широм Немачке.

Тагови: ; ;