Бивши италијански премијер Силвио Берлускони, који је током недавне посете Криму обишао легендарне винске подруме, високо је оценио квалитет кримског вина.

 

0.410990178688

 

Вина са Крима — легендарна «Масандра» и пенушаво вино «Нови свет» – изазвали су опште одушевљење на фестивалу вина који је недавно завршен у Мерану у Италији (аутономна област Трентино-Алто Адиге).

 

Софистициране Италијане није лако задивити вином, јер је култура вина на Апенинском полуострву заступљена вековима и ужива одличну репутацију широм света. Ипак, кримска вина су одлично прихватили и посетиоци и професионални сомелиери. Током такозване «вертикалне дегустације», посетиоци фестивала су могли да испробају ретке примерке «Масандре» из берби од 1973 до 1990 године.

 

Винарство је на Криму започео кнез Лав Сергејевич Голицин (1845-1915), који је 1891 године постављен за главног винара посебног одељења за Крим и Кавказ. Он је направио подземне тунелске винарије руског царства за производњу стоних и дезертних вина, чија је изградња коштала милион царских рубаља. Од тада, вино са Крима се редовно износило за царску трпезу.

 

О историји винарства у Русији на фестивалу је говорио директор «Бизнис и културног центра Републике Крим», Јарослав Иванченко, а штанд је представио Руски центар Н.И.Бородин у Мерану. Кримски винари нису били у могућности да дођу у Италију јер, како је објаснио дописник ТАСА и директор меранског центра Андреј Прус, нису добили визе.

 

Срећом, санкције нису утицале на кримску производњу и Италијани су били у могућности да открију нови виноградарски реон. Организатор фестивала Хелмут Кехер, који је недавно посетио полуострво, оценио је кримско вино као конкурентно и није искључио могућност његовог извоза у будућности.

 

Први вино је на Криму произведено 1898 године. Сада је у подрумима «Масандра» складиштено преко 400 000 домаћих и страних вина, више од 700 врста. Старост неких од њих је преко 200 година. Укупни број боца складиштених овде премашује — милион. Винарија «Масандра» сада производи 60 брендова старих и обичних вина. Најистакнутији од њих је Бели Мускат Црвеног Камена, који је два пута проглашен за најбоље вино на свету на међународним конкурсима.

 

Ката Буцик

Тагови: ;