Николић честитао победу грађанима и Влади Србије

 

no-kosovo-750x480

 

БЕОГРАД– Председник Републике Србије Томислав Николић честитао је грађанима победу Србије, након што је у Генералној конференцији Унеска одбијен пријем Косова у чланство те организације, уз поруку да је ово била праведна и морална победа у скоро немогућим условима.

Николић је честитао Влади Србије што је, како се наводи, уложила много дипломатских напора и није одустала ни када се чинило да је све изгубљено.

 

„Србија има много пријатеља у свету који пријатељство не заснивају на обиму трговинске размене и снази оружја, већ на понашању народа и држава. Ова победа није извојевана новцем већ поштовањем које свет гаји према нашој држави и народу. Доказали смо да када сви радимо у интересу Србије можемо да остваримо немогуће. Ово је наставак борбе за Косово и Метохију и знак довољно јасан свима да од јужне српске покрајине нећемо никада одустати”, навео је председник Николић.

 

Грађанима Србије, Николић је честитао што су имали поверења да ћемо бранити и одбранити оно што су наши преци чували вековима.

 

„ Ово је праведна и морална победа у скоро немогућим условима, када често оно што је исправно не може да рачуна на подршку већине”, саопштила је Прес служба Председника.

 

Водеће светске агенције прво јавиле погрешно о Косову

 

ПАРИЗ – Водеће светске информативне агенције погрешно су данас известиле о исходу гласања Генералне конференције UNESCO о пријему Косова у ту организацију наводећи да је одлучено да оно буде примљено.

 

Агенције АП, АФП и ТАС С јавиле су најпре да је Косово примљено након што су 92 чланице UNESCO гласале „за”, а 50 против, док је 29 било уздржано, а ускоро затим су објавиле исправке.

 

АП је у исправци навео да се ради о победи Русије и Србије.

 

Приштински дневник Коха диторе објавио је на свом интернет сајту да Косово није примљено у UNESCO.

 

СПЦ поздравила одлуку ГК Унеска и позвала на дијалог

 

Српска православна црква поздравила је одлуку Генералне конференције Унеска, којом је одбијен предлог за пријем тзв. Косова у ову организацију и позвала на дијалог и изградњу поверења као једини пут за решавање свих проблема.

 

У саопштењу СПЦ је изражена захвалност свим оним земљама које су дале подршку путу дијалога и разумевања.

 

„Србија и Српска Православна Црква су све време тражили одлагање ове расправе, како би се избегла непотребна политичка конфронтација, али пошто захтев Србије није усвојен, приступило се гласању које је показало да у Унеску ипак не постоји спремност да се доносе исхитрене политичке одлуке које угрожавају безбедност културне баштине и дијалог који Београд већ води са Приштином”, наводи се у саопштењу.

 

Очигледно је, додаје се, да се питање духовне и културне баштине не може и не решавати политизацијом посебно у ситуацији где је након рата на Косову и Метохији уништено толико много хришћанских православних светиња и гробаља.

 

„Поверење се мора градити делима, а не речима, а понајмање негирањем веома тешке ситуације у којој већ годинама после рата живи наш верни народ и наше светиње на Косову и Метохији”, порука је СПЦ.

 

Чепурин: Бог није у снази, него у истини

 

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин изразио је задовољство због данашње одлуке Генералне конференције УНЕСКО да одбије предлог о чланству Косова у тој организацији, наводећи да је одушевљен послом који је обавила Србија да би спречила неправду.

 

„Одушевљен сам тим послом који су обавили Србија, српско руководство и сваки Србин, да би се спречила неправда. Потврђују се речи светог Александра Невског да Бог није у снази, него у истини”, рекао је Чепурин Танјугу.

 

Руски амбасадор је нагласио да су Срби још једном показали да имају храбро срце, пуно стрпљења и снажан дух и изразио наду да ће резултат гласања у Паризу дати позитивну динамику обнављању суверенитета и територијалног интегритета Србије.

 

(Танјуг/Политика, 9. 11. 2015)

Тагови: ;