Понашање ЕУ указује на то да пријем Украине у чланство није приоритет. Заузврат, кијевске власти не журе са спровођењем реформи које су услов уласка земље у ЕУ, пише Далибор Рохак.

 

thumb_w800

 

Криза са којом се суочава ЕУ у последњих неколико година може да има најнегативнији утицај на земље које не припадају ЕУ, што се посебно односи на Украину, пише истраживач за American Enterprise Institute у Вашингтону Далибор Рохак у свом чланку за The Financial Times.

 

Највероватније да ће ЕУ, преокупирана имиграционом кризом, проблемима са Грчком и могућим излазом Велике Британије из уније, бити више него опрезна у вези пријема источних партнера. Након уједињења у «европски фронт» против Русије, данас однос са Украином постаје веома «крхак» и пре или касније ће бити замењен реалношћу да код одлучивања о даљем ширењу ЕУ на првом месту долазе «национални интереси» Немачке и Француске, рекао је Далибор Рохак.

 

Недавне посете Москви заменика канцелара и министра економије Немачке, Зигмара Габриела и бившег француског председника Николе Саркозија, јасан су знак да европски политичари имају намеру да ослабе режим санкција против Русије и да очувају економске односе са њом.

 

Према мишљењу овог економисте, европске земље су се вратиле «реалној политици» и уколико се окрену политици «Тврђава Европа», изгледи да Украина, Молдавија и Грузија постану чланице напросто не постоје. Такође, у Молдавији је значајно спласнула жеља да се придружи ЕУ и проевропска коалиција се распала. Врата која су се отворила пред Украином у првој години после Мајдана, сада су се затворила, каже аналитичар.

 

Деведесетих и почетком двехиљадитих, многе некадашње чланице СССР су активно кренуле у спровођење економских реформи, јер се указала могућност да постану чланице у ЕУ. Сада не видим никакву корист за Украинце, изузимајући незнатну финансијску помоћ за реформе које је требало да проведу током задњих годину и по дана.

 

Према Далибору Рохаку, тренутно у ЕУ постоји проблем недостатка лидерства: ни њемачка канцеларка Ангела Меркел, нити било који други утицајни политичар Европе не сматра улазак источних суседа као приоритет за ЕУ.

 

Аутор указује на то да ће источне земље, ако ЕУ прекине да обраћа пажњу на њих, да падпадну под утицај Русије.

 

Ката Буцик

Тагови: ;