Косово је под управом УН и не може се сматрати државом са правним субјективитетом. Самим тим, не може се квалификовати за чланство у међународним организацијама, наводи се у саопштењу Министарства иностраних послова Русије.

 

78ccad1dcde29b996cb8b0b98acfabdf139770dd

 

Косово се не може сматрати државом са правним субјективитетом и због тога не може да се квалификује за чланство у међународним организацијама као што је УНЕСКО, рекао је руски Министар иностраних послова.

 

«Генерална конференција УНЕСКО-а је потврдила своју приврженост принципима међународног права садржаних у Резолуцији 1244 Савета безбедности, која остаје на снази у целини. Косово је под управом УН и не може се сматрати државом са правним субјективитетом и самим тим нема квалификације за чланство у међународним организацијама», прокоментарисали су у  Министарству резултате гласања којим је одбијен захтев Косова за чланство у УНЕСКО-у.

 

У Министарству су закључили да је захтев за гласање било «преурањена намера Приштине да постане независна чланица УНЕСКО-а.»

 

У понедељак, на генералној конференцији УНЕСКО-а у Паризу, одбијен је захтев самоотцепљене републике Косово за приступање овој организацији. За пријем је гласало 92 земље — чланице УНЕСКО-а, што је мање од неопходног минимума од 95 земаља. Против је било 50 земаља. Седници је присуствовало више од 170 делегација од укупно 195 чланица. Уздржано је било 29 земаља.

Тагови: ;