12. новембра у биоскопу „Родина“ у Санкт Петербургу, одржаће се премијера филма познатог руског режисера, пореклом из Грузије, Бакура Бакурадзе, под називом „Брат Дејан“.
Филм говори о последњој години живота пре хапшења и изручења Хашком трибуналу једног од генерала у балканском рату. Више од десет година бивши генерал Дејан Станић је морао да се крије. Како његово здравље бива нарушено, његови сарадници и пријатељи га пребацују у једно забачено планинско село. Корак по корак усамљени старац гради односе са новом реалношћу и новом средином.

dejan_290_m

Генерал често сања и у бунилу види сцене рата: бомбардовања, избеглице, убијену децу. Он непрестано размишља о свом животу без икакве наде да се нешто може мењати и исправити. Све време је на ивици смрти, али из неког разлога, судбина га приморава да живи…

Главна улога припала је Марку Николићу, а у филму се такође појављују и Предраг Ејдус и Борис Комненић.

Од твораца филма на премијери ће бити: Бакур Бакурадзе (режисер, сценариста и продуцент), Иља Малахова (писац) Јулија Мишкинене (продуцент).

У интервјуу за «Вечерње Новости» на питање новинара да ли је спреман на то да ће највероватније бити «оптужен» за пристрасност јер је руски режисер, Бакур Бакурадзе је одговорио:
«Да сам Африканац, ја бих исто снимио ту причу, баш зато што истражујем човека, у овом случају старог човека. А прича о Младићу је само повод за то истраживање. А да ли ће неко у томе видети и моју пристрасност, на то не могу да утичем. Искрено, мени је то и неважно. Причам причу о човеку, војнику, који се бори за своју отаџбину. Он је воли, он за њу ратује, он је одабрао тај пут, дао је завет. На крају је губитник. Не бавим се питањем да ли је он злочинац или не. Могуће је да је прекршио правила ратовања, али то није тема филма. Тема је да ли је он свестан своје улоге, свог пута. Може ли он искрено себи да одговори какве је грешке направио. Може ли да измери колико је патриота и колико воли свој народ, а колико је ратни преступник? То је оно што се ломи у том човеку и не да му мира. Ништа не скривам у својој причи — говорим о човеку који је у рату убијао, бранећи народ, отаџбину…»

Тагови: ; ; ;