Израчунато је да земљишни фонд на Далеком Истоку прелази 614 милиона хектара, а од тога се користи нешто више од два милиона. Још 147 су погодни за становање или бављење привредом (пољопривредна земљишта, шуме, индустријске територије). А према подацима Министарства за развој Далеког истока, за пресељење може бити заинтересовано 30 милиона грађана.

 

3gwVky3AU7U
Странци неће имати право на куповину ове земље, док ће сваки Рус имати могућност да добије по један хектар. Мада, постоји услов – земља се мора обрадити у року од пет година, тј. мора се изградити нешто на њој или покренути бизнис.

 
Цена таквог поклона у Краснодарском крају варира између пола милиона и милион рубаља, а цена за земљу те површине у Подмосковљу, 50км од МКАД-а, кошта од три милиона рубаља и више.

 
Међутим, како наводе стручњаци, један хектар није довољан за ефикасно бављење пољопривредом. Ипак, може се направити стакленик, па тада ни временски услови нису препрека, или отворити живинарска фарма.
Још једна варијанта је шумарство. На једном хекатару, наравно, нема смисла садити дрвеће, али се може обрађивати дрво. Индустрија обраде дрвета и пилане су развијене у области железничке пруге и у јужном делу Сахалина. За отварање пилане је довољно и 30 ари. Али, с друге стране, опрема није јефтина, износи неколико милиона рубаља.

 
Али хектар је сигурно довољан за отварање продавнице или кафића. С тим што ће се парцеле давати минимум 10 километара од насеља са 50 хиљада становника или минимум 20 километара од градова са 300 хиљада становника.

Тагови: ;