ВEЛИKИ OБРEЗ – Словениjа jе данас почела да подиже жичану ограду према Хрватскоj да би спречила неконтролисани улазак избеглица, jавио jе AП, а свега пар дана раније је немачки лист „Велт“ објавио информације из обавештајних кругова којима су упозорили управо на могућност затварања граница земаља на Балкану.

 

slovenija-migranti-tjub-650x446 (1)

 

Kонвоj воjних камиона са жицом за ограду стигао jе рано jутрос у словеначко село Велики Oбрез у близни границе са Хрватском, навела jе америчка новнска агенциjа.

 

Воjници су почели да одмотаваjу жицу и постављаjу ограду дуж словеначке стране реке Сутле коjа раздваjа Словениjу и Хрватску.

 

Словеначки премиjер Mиро Церар изjавио jе jуче да ће Словениjа у наредним данима поставити „привремене техничке препреке“ на своjоj граници са Хрватском како би боље управљала приливом миграната, али неће затворити граничне прелазе.

 

Према његовим речима Словениjа jе одлучила да у наредним данима почне са изградњом привремених техничких препрека на шенгенскоj граници са Хрватском.

 

Церар jе рекао да ће те препреке, укључуjући ограде ако буде потребно, имати за циљ усмеравање миграната ка граничним прелазима, али границе неће бити затвортене.

 

Више од 170.000 миграната и избеглица са Блиског истока, Aзиjе и Aфрике ушло jе у Словениjу од средине октобра, када jе Mађарска затворила своjу jужну границу са Хрватском преусмеривши њихов прилив ка Словениjи.

 

Велт је упозорио на обавештајне податке о „балканском сценарију“

 

Немачка влада се, поводом растућег броја избеглица, припрема на сценарио да балканске земље затворе своје границе, преноси немачка штампа сазнање недељног издања „Велта”.

 

Тај лист је, као извор информације, навео један поверљиви документ Заједничког аналитичког и стратегијског центра илегалних миграција (Гасим).

 

Гасим се налази у Потсдаму и у његовом раду узимају учешће и Савезна обавештајна служба, Служба за заштиту устава, Савезна полиција, Савезно министарство иностраних послова, Савезна служба за избеглице и миграције и други, подсећају медији.

 

Ако Европска унија не буде интервенисала, могла би једна „слепа улица” на балканској рути да изазове „панику и хаос код миграната и институција”, преноси „Велт” и пише да безбедносне службе упозоравају да избеглице све брже и брже пролазе преко Балкана ка средној Европи и да, такође, и све више људи креће ка Европи.

 

Правда

Тагови: ; ; ; ; ;