Према норвешким медијима, Москва намерно ствара услове за раст протока миграната са Блиског истока и из Африке који у транзиту кроз Русију дошлазе у Норвешку, преноси «Интерфакс».

kirkenes-norveska-profimedia-1440943408-729839

Главни и одговорни уредник једног од локалних интернет портала наводи да је ово «руска провокација», која је припремљена «на највишем нивоу» да «казни Осло због чињенице да се земља придружила САД и ЕУ санкцијама против Русије у вези са украјинском кризом» .

У њему се наводи да је 2014. из Русије у Норвешку стигло само 10 миграната, а да је ове године њихов број већ премашио цифру од 4 хиљаде људи.

Норвешке власти су захтевале да Русија објасни зашто у Финску, која је чланица ЕУ а није члан НАТО-а, кроз Русију није дошао ниједан мигрант, док је у Норвешкој њихов број непрекидно расте. Међутим, «задовољавајући одговор од Руске Федерације још нису добили».

Према извештајима локалних медија, 10. новембра руска амбасада у Норвешкој, изјавила је да «странци имају право да бирају место преласка границе и земљу при напуштању територије Руске Федерације.»

Свободная Пресса

Тагови: ;