Израчунајте колико миграната  може сплавом да стигне до циља ако је сваки од њих тежак 60 кг?

 

183

 

Недавно је у Пољској одржан марш поводом дана независности. Главни слоган пољских радикалних националиста је био: «Пољска Пољацима!»

 

Ово је можда први пут да се јасно пропагира да у Пољској нема места за мигранте, што се углавном односи на људе из Сирије и других земаља Блиског истока.

 

Да би се разумео став пољског друштва према мигрантској кризи, потребно је објавити статус са ФБ у коме је блиски рођак једног школарца објавио фотографију из радне свеске из физике, у којој је записан задатак који им је задао учитељ.

 

У пољским школама су почели да се баве тиме колико је миграната потребно гурнути са сплава да би преостали стигли до ЕУ.

 

Прилажемо превод «забавног» проблема: Четири мигранта из Сирије покушава да стигне у  Грчку на сплаву величине 1м x 2м х 20 см и густине 800 кг/м3. Израчунајте колико избеглица ће морати бити гурнуто са сплава да би преостали стигли на циљ, уколико је сваки од њих тежак 60 кг.

 

У почетку, многи су веровали да је објава неистинита и да Ана Мерзинска (име објављивача) намерно дискредитује пољску школу. Међутим, у коментарима самих пољских ђака се види да су наставници заиста постављали такве задатке.

 

Ката Буцик

Тагови: ; ;