Врховна Скупштина Украине је ипак успела да пронађе потребан број гласова за усвајање амандмана број 3442, којим се мења Закон о раду и који забрањује различите врсте дискриминације у запошљавању. Међутим, за ЕУ је једино важна дискриминација везана за сексуалну оријентацију.

 

383790557

 

Више од 234 посланика је гласало за предлог, а амандман је усвојен.

 

Председник парламента Владимир Гројсман је рекао да је украински парламент наклоњен породичним вредностима и «Не дај Боже да се у Украини одобре истополни бракови.»

 

Да подсетимо, украински парламент је за сада успео да изгласа само два од тринаест закона који, наводно, земљу воде ка безвизном режиму са ЕУ. Посебно је било битно да гласају за измене и допуне Закона о раду, којим се забрањује дискриминација на основу сексуалне оријентације.

 

Порошенко је неколико пута обећао да ће одржати састанак са посланицима на ком ће их убедити да гласају за предлоге закона и «да ће учинити све» да земља добије статус безвизног режима са ЕУ. Такође, председник је замерио посланицима на «предрасудама и стереотипима антиевропске пропаганде.»

 

Ката Буцик

Тагови: ;