Вероватно није у реду написати да је примирје на ивици колапса. Али, оно је у више наврата прекршено, а становници Доњецка и доњецког региона су свесни тога као нико други. Њихов миран живот се завршио готово пре него што је и почео. И сада, на прагу зиме, људи ће поново морати да се крију по мрачним и влажним подрумима. Јасно је да криминалци који су сада на власти у Кијеву неће Донбас оставити на миру.

 

363219989

 

Током прошле недеље новински чланци су препуни извештаја о гранатирању у многим местима. Пуца се углавном у стамбеним подручјима, док им приградска насеља нису интересантна — има ли тамо оружаних снага или не. Што се тиче посматрача, чија је мисија да поправе тешко кршење примирја, и при том мислим на ОЕБС – они су очито слепи, па чак и ако нешто поправе, за провокације оптужују само милицију.

 

Јучерашњи састанак Савета националне безбедности и одбране Украине је још један доказ да сада званично може да се каже — примирје је завршено. На састанку је Порошенко дао наређење да се пуца да би се убило, када би требало заштитити. Наравно, немогуће ми је да схватим – да ли украјински војници пуцају да се бране или намерно отварају ватру.

 

Примирје је претеча мира. Потпуни престанак било какве војне акције. И када врховни командант даје наређење својим војницима да пуцају – о каквом ми свету говоримо?

 

Јуче је гранатиран кијевски регион Доњецка. На улицама је запаљено девет кућа. Један човек је погинуо а двојица су рањена. Од кога су се јуче штитили «храбри» заштитници? Од обичних грађана који су криви само зато што не воле нове кијевске власти?

 

Недавно се главнокомандујући хвалио примирјем на истоку, приписујући све заслуге себи. Он мора бити прави циник, подао и бездушан човек, па да прича о примирју, док његови вазали настављају да пуцају на цивиле.

 

Изненађује и чињеница да је за време антитерористичких операција веома јасно да је хиљаде «патриота» оставило своје животе зарад човека кога то апсолутно не занима. Но, уместо њих, ту су други — не мање глупи. Они настављају да учествују у овом лудилу, бранећи интересе убице и лопова својим животима. Невероватно је да за све ово време нико није помислио да је учествовање у овом рату исто што и пристанак да добровољно постанете топовско месо за добробит неколико политичких предузетника, укључујући и Порошенка.

 

Арина Матвејева

 

Тагови: ;