Морнарица САД-е је 07.11.2015., увече, у близини Лос Анђелеса без упозорења локалном становништву одржала војну вјежбу. Са подморнице «УСС Кентаки», лансирали су крстарећу ракету «Тридент (Трозубац) 2».

 

art_71398

 

Стотине хиљада свједока су посматрали јако освјетљено небо, а вијест се проширила широм свијета. Снажна свјетлост која се видјела приликом лета је изазвала панику међу грађанима, и бројне теорије. Морнарица САД је затим у понедјељак, 09.11.2015., у току дана лансирала и другу «Тридент 2» ракету.
Јоаким Хагопиан, дипломац војне академије Вест Поинт и бивши официр америчке војске је за портал Глобал Ресеарцх изјавио:

 

«То је заправо порука Русији и Кини да не угрожавају глобалну војну доминацију САД-е.
Ови догађаји провоцирају раст глобалних тензија.

 

Одлука да се испали термонуклеарна ракета изнад Лос Анђелеса је јасна порука цијелом свијету, и директно упозорење Русији и Кини да одступе», каже Хагопиан.

 
Да видимо прво са чиме то Америка пријети?

 
«Тридент» је интерконтинентална балистичка ракета. Развој је започет још 60 -их година прошлог вијека у службу је ушла 70 -их. «Тридент 2» је њена усавршена верзија,у служби је од Марта 1990. Произвођач Локид, цијена мало више од 37 милиона долара по комаду, тежина 59 тона, дужина 13,5 метара. Носи више нуклеарних бојевих глава, домет 12000 км, брзина већа од 20000 км/ч.

 
И тако је америчка влада реаговала на «изазов» Русије и Кине глобалној доминацији САД-е. Имајући у виду колико Америка има искуства у жртвовању својих грађана, а да би себе приказали као жртву, Лос Анђелес је имао среће.

 
Лансирање било какве ракете тако близу насељеном подручју више личи на билборд рекламу. Ако је то само испитивање оружја онда се ради у ненасељеном подручју а не пред очима 20 милона људи али била је потребна публика. Чудо су та свјетла Холивуда.

 
У сваком случају то би требало да значи — даље оспоравање Америке као војног господара планете, ће покренути Трећи свијетски рат. Али нишанећи у Москву,Вашингтон пуца себи у главу.

 
У међувремену, почела је и НАТО вјежба која се, замислите «случајности», зове, «Спој трозупца (тридент)» !?Неколико сати прије лансирања прве ракете министар одбране САД-е, Ештон Картер је изјавио, «САД неће толерисати да Русија и Кина оспоравају постојећи свијетски поредак».

 
Вратимо се на почетак ове наше приче, да изоштримо умотворине Јоакима Хагопиана, дипломца америчке војне академије.

 
Лансирање «Тридента», Хагопиан је назвао поруком, «Русији и Кини да не угрожавају глобалну војну доминацију САД-е, и да одступе».

 
Из овога није сасвим јасно зашто је «највећој свијетској демократији» толико важна глобална војна доминација ? Једино у случају ако демократија и није демократија него покушај креирања свијета по сопственој жељи што није карактеристика демократских држава. Кад држава себе идеализује, и другима покушава наметнути своју вољу и своју нацију приказује као лидера, сви знамо чему то води.

 
Али неки изгледа из историје ништа нису научили.

 
MАDE IN U.S.A — Некад је био синоним за квалитет и забаву. За нешто што нема баш свако. Некад је то значило добар аутомобил, занимљив филм, квалитетну музику или цигарете.

 
А данас? А данас је то синоним за «демократију и људска права». Два у једном,»2 in 1″ ! Ако нисте задовољни својом државом, увијек можете у помоћ позвати Америку. Америка ће вам чак помоћи и ако ви то не желите. Америчка демократија је изум који веома дјелотворно убија људе, разара државе, и одузима вам чак и сваки привид нормалног живота. После дејства наведеног проналаска на објекту напада долази до трајних оштећења. Квалитет гарантује искуство. Вијетнам, Југославија, Авганистан, Сомалија, Украјина, … А није јасно ни то,од чега Русија и Кина треба да «одступе».

 
Све што Америка покушава «режирати», не може а да не изгледа као «Обрачун код ОК корала». Ни Кина, ни Русија никада нису тежиле глобалној доминацији. Никада па ни сада.

 
Америка је узела Кину на «нишан» јер њене огромне ресурсе види као пријетњу. Исто важи и за Русију,што су многи амерички политичари и јавно говорили. Русија и Кина су заједно зато што знају, ако једна падне ова друга је слиједећа. Америка се уплела у мрежу сопствених интрига и лажи. Од Кореје и Вијетнама до данас. Превратом у Кијеву су покушали дестабилизовати Русију, али су само дискредитовали себе показујући свима колико су немоћни.

 
Америка живи у прошлости,не могу да схвате да Русија није СССР. Нема поклањања и одступања. Американци се још тркају са парном локомотивом а нису свјесни да ће их са друге стране ударити брзи воз.

 

A шта тек рећи за «генијалну» идеју увођења санкција Русији?! Сваки тај њихов «удар санкција» је удар на њих саме, на Европу која сања о «партнерским односима» са Америком. Русија је близу и богата је па роба из ЕУ има и купца. Русија ће преживјети и без чоколаде из Белгије, вина из Француске, кобасица из Њемачке, … Са сваким таквим «ударом» Русија је све јача јер се окреће сопственој производњи за шта постоји знање и технологија и ресурси. Друга богата тржишта су далеко што утиче на цијену или имају своје па им европско и не треба. Има великих тржишта која су близу и гдје би ЕУ могла пласирати своју робу али су сиромашна а таквим их је направила управо та иста ЕУ на челу са САД-е. И те државе ће се окренути Русији. Русија може без пармезана, вискија или «Икеа» столица.

 

А да ли ЕУ може без руског гаса који Русија може продати било коме и било када? Може, са гасом из шкриљаца који се мора танкерима довести из САД-е или у Европи изградити постројења за прераду истог што опет утиче на цијену а ни квалитет није исти. И Амери сами кажу, «немамо пријатеље само интересе», а то је велика грешка. Ништа Америка није научила у «хладном рату».

 
Америка живи у својеврсном «матриксу», у илузији да су они супер-нација и владари свијета. И све то зато што не познају Русе а да би их упознао против њих не треба ратовати.

 
Са Русима треба живјети. Руси су љубазни, отворени и културни. И јако поносни и храбри.

 

На америчкој територији није вођен ниједан свијетски рат и због тога руском народу прошлост даје за право бранити своја огњишта свим средствима. На америчкој територији није вођен ниједан свијетски рат али један дио Америке зна и стрепи од чињенице да су се времена измјенила и да би слиједећи рат могао бити баш тамо.

 
У покушају слабљења других, ослабили су сами себе и требало је негдје нешто, што би представили као пријетњу «америчком сну», нешто што би одвукло пажњу од државног дуга који се мјери хиљадама милијарди долара. Однедавно јахачи апокалипсе имају нова имена.

 
Нови Свијетски Поредак, ЕУ, НАТО, САД-е. Говорио сам већ, али морам се опет осврнути на Сирију. Започети сукоб у муслиманској земљи која је руски савезник је био циљ екипе на Капитол Хилу. Ту је био потребан и Израел, вјечити савезник, јер се Израел боји муслимана.

 
Како то да им смета Асад, а не смета ИД која пријети цијелом свијету? Ислам није претња Израелу. Израел је претња сам себи. Руси су дошли, а са њима Иран, и Кина. Америчку игру и карте знамо а Русија ће своје тек показати уз гомилу кечева у рукаву. Америка ако је и имала стратегију сад је више нема. Они ће сада ићи на изазивање што већег хаоса, да замуте воду, скрену пажњу и скину кривицу са себе, као дијете кад се усере у гаће.

 
На терену, свако има свој мотив. Амери због нафте, слабљења Русије и приближавања истој.

 
ЕУ би ту могла имати више штете него користи али и даље као да «не види», да Америка и њој копа гроб. Ни Руси, и њихови савезници сигурно нису тамо из љубави према Асаду али њихови разлози су нормални. Њихови разлози су одбрана од америчке експанзије и хегемоније.

 
Кина је ту због Тајвана и тензија у Кинеском мору. И Иран себе види као могућу мету Вашингтона. Русија је од Новорусије направила силу, насупрот килавом Кијеву и тако Америци «одсијекла» руке. Нису очекивали у Вашингтону, да ће рудари из Доњецка сломити кичму буржоазији у Кијеву. Уводећи своју војску и савезнике на нафтна поља Блиског истока, Русија ће Америци одсијећи и главу.

 
Амери се питају како то да Русија полаже право на Арктик? Свакако веће право него САД-е, Канада или Данска (?). Може бити, зато што се читава руска сјеверна обала налази у тзв. «Арктичком кругу». Али то Америма није довољно.

 
Сматрају да је Русија пријетња новом свијетском поретку. То је тачно али претња свијетском поретку који Америка упорно покушава да наметне тј. ситуацији у којој би САД-е биле једина свијетска супер сила.
Ситуација каква је сада није крај и по Америку и ЕУ може бити и биће још горе. Пад евра, и долара, распад, социјални немири и хаос је оно што слиједи. Нажалост јер могло је бити и другачије да је у Лондону, Берлину или Паризу мало више мозга.

 
Све лоше што сте радили вратиће се као бумеранг. Платићете за милионе невиних жртава, и избјеглица, и за све што сте опљачкали. Или како се каже, «како сте сијали тако и жањете». И зато Амери, НАТО, ЕУ, и остали гмизавци, ако не желите невоље, не чачкајте Русију и Кину. Мислите да јурите зеца и лисицу а истјераћете медвједа и змаја, буквално.

 
Геополитичка ситуација се мијења, Амери су ударили у тврдо тамо где се нису надали. Наравно све то није нимало наивно. Настала ситуација лако може прерасти у Трећи свијетски рат који би могао да уништи свет какав познајемо, али једно је сигурно.

 
Русија је одлучила, доста је било. Зло је дуго владало и кројило свијет по себи. Сасвим је сигурно да је и том злу дошао крај. Гондор је кренуо на Мордор.

 

Славиша Митровић

Тагови: ; ;