Извршни директор Civil Rights Defenders Роберт Хард упутио је отворено писмо премијеру Црне Горе Милу Ђукановићу и министру унутрашњих послова Рашку Коњевићу поводом недавних случајева употребе силе на протрестима Демократског фронта од стране полиције.

 

MiloDjukanovic-1024

 

„Civil Rights Defenders изражава дубоку забринутост поводом случајева полицијске бруталности и прекомјерне употребе силе према свим грађанкама и грађанима Црне Горе, током недавно организованих протеста у Подгорици. Ми и наши партнери имамо основану сумњу да сузавац коришћен за разбијање протеста, који је одржан 24. октобра није употријебљен у складу са међународним и домаћим стандардим људских права“, казао је Хард.

 

Он је додао да су њихови партнери из Грађанске алијансе сакупили свједочења већег броја грађана, који су пријавили озбиљне физичке повреде које ус им нанијете од стране полицијских снага – повреде главе, повреде од гелера, хематоме, поломљене удове и респираторне проблеме.

 

„Један од интервјуисаних протестаната задобио је осам рана од гелера, узрокованих ексползијом канистера сузавца. Двије од тих рана не могу бити залијечене и остаће у његовој нози трајно. Друга жртва је задобила отворене ране у предјелу главе, док је већи број људи пријавио потешкоће при дисању због изложености сузавцу. Свједоци су такође пријавили да је неколико џипова са ознакама Специјалне антитерористичке јединице угрозило животе цивила, испаљујући гумене метке без претходног упозорње“.

 

У отвореном писму Хард је казао да у Civil Rights Defenders очекују да Тужилаштво и Унутрашња контрола спроведу озбиљне истраге свих случајева неовлашћене употребе силе од стране полиције, као и „кривично гоњење свих припадника полиције који су одговорни за кршење међународних стандарда који регулишу слободу од мучења.“

 

„Црна Гора је чланица Савјета Европе, самим тим и у обавези да поштује све одредбе Европске конвенције о људским правима. По члану 3. Конвенције, државе морају гарантовати својим грађанима и грађанкама да нико неће бити подвргнут мучењу, или нечовјечном или понижавајућем поступању или кажњавању. Уједно сви случајеви кршења, морају бити истражени, гоњени и санкционисани без изузетака“, закључио је Хард у отвореном писму.

 

ИН4С

Тагови: ; ;