Најмање 41 особа је погинула, а скоро 200 људи је повређено у две снажне експлозије које су одјекнуле у густо насељеном предграђу на југу главног града Либана, Бејрута. Исламска држава преузела одговорност за напад.

 

bejrut3

 

Полиција наводи да су двојица мушкараца испред шопинг центра Бурџ ел Барајнех активирали експлозив око појаса, у јужном делу града где Хезболах ужива популарност.

 

Експлозије су се чуле у пар минута размака око 18 часова, а страхује се да ће број жртава бити већи.

 

Безбедносне снаге настоје да спрече окупљање грађана.

 

У међувремену, Исламска држава је преузела одговорност за напад. «Војници калифата су успели да разнесу мотоцикл-бомбу, који је био паркиран близу места где је био скуп шиита», наведено је у саопштењу Исламске државе објављеном на интернету.

 

За сада није потврђена аутентичност саопштења Исламске државе, али је оно имало форму уобичајених саопштења те екстремистичке организације.

 

Ово је прва експлозија у бејрутским јужним предграђима од јуна 2014, када је бомбаш-самоубица активирао експлозив и убио полицајца који је покушао да заустави његов аутомобил.

 

Између јула 2013. и фебруара 2014, међутим, регистровано је девет напада на бастионе Хезболаха у Либану.

 

Јужни део Бејрута, у којем су изведени напади, упориште је либанске екстремистичке шиитске организације Хезболах, која се у Сирији бори на страни снага режима Башара ел Асада. У тој области је и раније било сличних напада, а сунитске екстремистичке групе су претиле новим нападима

 

РТС

 

Тагови: ; ;