Прва тура специјалних уређаја “хибини-10Б“, који омогуц́авају да се бомбардери Су-34 заштите од свих савремених средстава ПВО биц́е испоручена руској војсци, изјавио је директор Концерна радиоелектронске технологије (КРЕТ) Игор Насенков.

 

Према његовим речима, ради се о релативно малим кутијама које се стављају на крајеве крила авиона, чиме су летелице заштиц́ене од свих савремених средстава ПВО и непријатељских ловаца.
Насенков је додао да ц́е прва тура ових уређаја стиц́и до краја новембра.

 

“Хибини-10Б“ функционише тако што, након узбуне о ракетном нападу, прекрива авион заштитном радио-електронском “капом“, а као резултат ракете се једноставно “склањају“ и не стижу до циља.

 

Поред тога, Су-34 са уграђеним “хибинијем“ омогуц́иц́е и заштиту свих других авиона који се налазе у непосредној близини, а може се користити и за заштиту објеката, али и ПВО система.

 

Уређај “хибини-10б“ је само један у низу руских система за радио-електронску борбу, која омогуц́ава да се противник доведе у заблуду, односно да се “заслепе“ противнички радари или пак испаљене ракете преусмере на лажне циљеве.

 

Србин.инфо

Тагови: ; ; ;